Historische gebouwen

Rubens was een alleskunner. Kunstschilder, ondernemer, leraar en ... architect. De portiek, het tuinpaviljoen en de kunstenaarswoning van het Rubenshuis zijn de enige overblijfselen van Rubens als architect ter wereld. Een knap voorbeeld van hoe hij met zijn creatieve penseelstreken ook gebouwen vorm kon geven.  

Portret van een architect

Zijn reputatie als straffe architect dankt Rubens ook aan zijn Palazzi di Genova, een boek met gevels, plattegronden en doorsneden van paleizen, villa’s en kerken in Genua. De Italiaanse bouwstijl had zijn hart gestolen tijdens zijn langdurige verblijf in Italië. Rafaël en Michelangelo – beiden ook schilder én architect – waren zijn idolen. Ze gaven Rubens de inspiratie voor de renovatie van zijn woning aan de Wapper. Hij breidde ze uit met een iconische beeldenkamer, monumentaal atelier en fabelachtige tuin met de portiek en het tuinpaviljoen als pronkstukken.  

Hedendaags huis

Kunstenaarswoning

Architect Rubens woonde zoals hij werkte en leefde: groots. Toen hij en Isabella Brant het pand in 1610 kochten, kroop hij meteen achter de tekentafel. Hij bekende kleur en mengde de oud-Vlaamse stijl met een stevige portie Italiaanse renaissance. De gedurfde mix maakte van zijn stadspaleis tot op vandaag een van de bekendste en architecturaal waardevolste kunstenaarswoningen ter wereld. Stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke restaureerde en reconstrueerde de kunstenaarswoning tussen 1937 en 1946 tot museum. 

Gluren bij de buren

Kolveniershof

Niet van zijn hand, maar mogelijk keek Rubens wel mee toen de Antwerpse schuttersgilde in 1631 de bouw aanvatte van het nieuwe aanpalende Kolveniershof. Hier troepten de stedelijke ordehandhavers samen voor schietoefeningen en feestelijke bijeenkomsten. Vanaf ten vroegste 2030 is het Kolveniershof gerestaureerd.  

Authentieke achterblijvers

Portiek en Paviljoen

Als muren konden spreken. De portiek en het tuinpaviljoen zijn de enige authentieke overblijfselen van Rubens’ uitbreidingsplannen. Toen totaal vernieuwend, vandaag nog steeds even verbazingwekkend. De grootsheid van het ene bouwwerk geeft letterlijk een inkijk op de pracht van het andere. Een sensationeel perspectief met vormen en kenmerken die destijds ongezien waren ten noorden van de Alpen.  

Renovatiewerken

Op naar nog eens 400 jaar!

Na de restauratie van de portiek en het paviljoen tussen 2017 en 2019, worden ook de kunstenaarswoning en het Kolveniershof opnieuw hersteld in al zijn glorie. Met respect voor het verleden en een open blik op de toekomst. Dankzij onder meer een lift, sanitair en bijkomende exporuimte genieten bezoekers vanaf 2030 van extra beleving en comfort.  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en activiteiten van het Rubenshuis? Abonneer je op de nieuwsbrief.
Inschrijven