• Het Rubenshuis in een notendop

    “Welkom in mijn huis!” Peter Paul Rubens, briljant en veelzijdig kunstenaar, nodigt u uit in zijn stadspaleis.
Plan uw bezoek
Hier vindt u alle praktische informatie in verband met locatie, ticketverkoop, formules, openingstijden, bereikbaarheid en toegankelijkheid van het museum.
Het Rubenshuis is één van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld.
De vaste collectie omvat een groot aantal werken van de meester zelf en van zijn collega’s en tijdgenoten. En er zijn ook werken in bruikleen, recente aanwinsten van het museum en de laatste updates over werken in restauratie.
Restauratie portiek en tuinpaviljoen voltooid

Rubenshuis: restauratie portiek en tuinpaviljoen

De eyecatchers van het Rubenshuis, de portiek en het tuinpaviljoen, zijn terug zichtbaar. Na anderhalf jaar is de restauratie voltooid. Beide bouwwerken zijn ontworpen door Rubens zelf en bevatten zeldzame sporen van de meester als architect. Dankzij een combinatie van conserverende en beschermende maatregelen schitteren portiek en tuinpaviljoen en komen de gebeeldhouwde details na een minutieuze behandeling opnieuw tot hun recht. Een unieke glazen vlinderluifel beschermt de portiek tegen steenerosie en vervuiling. Anno 2019 betreedt u de woning van Rubens opnieuw zoals hij die bedacht heeft: met een spectaculair zicht op de portiek en het tuinpaviljoen.
In de kijker
Uitgelicht
De Kunstkamer van Cornelis van der Geest wordt gerestaureerd. Op 1 april 2019 is het topstuk uit eigen collectie vertrokken naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel. Het einde van de restauratie is voorzien voor het najaar van 2020.
Nieuwbouw
Ruimtelijk uitvoeringsplan Rubenssite
De stad plant de bouw van een volwaardig onthaal en een hedendaags belevingscentrum op de Rubenssite: het Rubenshuis, de Rubenstuin met de onbebouwde grond ter hoogte van Hopland 13, het Rubenianum en het Kolveniershof.
Over Rubens
Hij kon alles en hij wist alles. Hij was een briljant en veelzijdig kunstenaar, leidde een groot atelier, sprak zijn talen, verzamelde kunst, ontwierp zijn eigen huis, reisde als diplomaat door Europa en was geïnteresseerd in wetenschap. Rubens was een alleskunner.
Peter Paul Rubens en Antwerpen. De meester en zijn stad. Na meer dan 400 jaar is de wereldschilder nog steeds nadrukkelijk in de stad aanwezig.
Podcast
In samenwerking met Klara
Het stadsfestival Antwerpen Barok 2018 gaat op zoek naar de erfenis van Peter Paul Rubens en zijn impact op andere kunstenaars. Een mooie aanleiding voor een podcast. Sara Debroey, redacteur Cultuur Klara bij VRT, neemt u mee op een tocht door het leven van één van de grootste kunstenaars aller tijden.

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief