Overslaan en naar de inhoud gaan

Het rubenshuis in een notendop

“Welkom in mijn huis!” Peter Paul Rubens, briljant en veelzijdig kunstenaar, nodigt u uit in zijn stadspaleis.

 

Het Rubenshuis verbouwt. Het museum en de tuin zijn toegankelijk.De meest actuele informatie vindt u hier.

De meester wordt even bouwmeester

Homepage_NL.jpg

Het Rubenshuis vernieuwt

De meester wordt even bouwmeester

Het Rubenshuis bouwt aan de toekomst en vernieuwt. Ontdek hier alles over de werken aan het Rubenshuis.

ans_brys_2022_16A9419.jpg

Overzicht van de hinder op en rond Hopland van 19 april tot en met 10 juni

De werfzone van het Rubenshuis breidt van 19 april tot en met 10 juni tijdelijk uit. Dit zorgt voor hinder op en rond Hopland.

Het Rubenshuis in 1 minuut

“Welkom in mijn huis!” Peter Paul Rubens, briljant en veelzijdig kunstenaar, nodigt u uit in zijn stadspaleis in hartje Antwerpen. De meester woont er jarenlang met zijn gezin en schildert met collega’s en assistenten in het atelier dat hij zelf heeft ontworpen. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstaat hier en inspireert al vierhonderd jaar kunstenaars en kunstliefhebbers wereldwijd. Hij ontvangt er belangrijke opdrachtgevers en koestert er zijn unieke kunstcollectie. Nergens ter wereld is Rubens zo aanwezig als in het Rubenshuis. En u bent zijn gast. Welkom.

Uitgelicht

©LUCID_Rubenshuis_Bril_02_0.jpg.

Twee nieuwe aanwinsten

Het Rubenshuis heeft er twee nieuwe aanwinsten bij: Berglandschap met saters en geiten bij een waterval van Vlaams landschapsspecialist Paul Bril (1554-1626) en de antieke sculptuur Trapezophoros (2de eeuw). Voor beide kunstwerken is het Rubenshuis geen onbekende bestemming. Het landschapsschilderij van Bril is prominent weergegeven op ‘De Kunstkamer van Cornelis van der Geest’. Brils werk prijkt nu naast de Kunstkamer.

Plan je bezoek

Praktische info

Praktische informatie over openingsuren, ticketverkoop, bereikbaarheid en toegankelijkheid. En over hoe u ook in deze tijden een aangenaam én veilig bezoek aan het museum brengt. We hopen u snel te mogen verwelkomen!

Topstukken

Topstukken

In de collectie zitten een aantal werken van Rubens en zijn tijdgenoten die u zeker niet mag missen. Bekijk hier de topstukken.

Restauraties in de kijker

Restauratie van een huisaltaar

Sinds kort kan u in de vaste opstelling dit rijk versierde barokke huisaltaar bewonderen. Het collectiestuk bevond zich jarenlang in het centraal depot van de musea, maar staat nu te blinken in het Rubenshuis. Restauratoren Martijn Breunesse en Marc Leenaerts gaven het meesterwerkje zijn pracht en praal van weleer terug. Het schilderijtje dat het hart vormt van dit pronkobject is een kopie in miniatuur naar een werk van Rubens. Hiermee is de link met Rubens en zijn huis compleet.

De kunstkamer van Cornelis van der Geest

De kunstkamer van Cornelis van der Geest ontrafeld

Ode aan de Antwerpse schilderkunst

Begin zeventiende eeuw ontstond in Antwerpen een exclusief genre in de schilderkunst: kunstkamers. Het Rubenshuis bezit een uniek werk uit 1628: De kunstkamer van Cornelis van der Geest. Schilder Willem van Haecht vangt in het werk de collectie van de trotse kunstverzamelaar Van der Geest zodat die ermee kan pronken. Het schilderij staat op de Vlaamse topstukkenlijst en kreeg een grondige restauratie.

Over Rubens

Rubens

Rubens

Hij kon alles en hij wist alles. Hij was een briljant en veelzijdig kunstenaar, leidde een groot atelier, sprak zijn talen, verzamelde kunst, ontwierp zijn eigen huis, reisde als diplomaat door Europa en was geïnteresseerd in wetenschap. Rubens was een alleskunner.

Rubens in Antwerpen

Peter Paul Rubens en Antwerpen. De meester en zijn stad. Na meer dan 400 jaar is de wereldschilder nog steeds nadrukkelijk in de stad aanwezig.

Rubens. De podcast

Sara Debroey, redacteur Cultuur Klara bij VRT, neemt u mee op een tocht door het leven van één van de grootste kunstenaars aller tijden. Onderweg krijgt ze gezelschap van verschillende Rubenskenners.

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief