Bezoek

Plan je bezoek naar het Rubenshuis in het hartje van Antwerpen. De historische kunstenaarswoning is tijdelijk gesloten door verbouwingen. Toch is een bezoek aan het Rubenshuis meer dan de moeite waard.   

Bezoek

Openingsuren

Tuin
Tuin

Open vanaf 30 augustus 2024

maandag - vrijdag: ​​open van 10 tot 17 uur  

zaterdag & zondag:​​ open van 10 tot 18 uur  

woensdag: gesloten 

 

feestdagen

open op paasmaandag en pinkstermaandag

gesloten op 1 januari, 1 mei, 1 november en 25 december

Bezoek Tuin
Rubens Experience
Rubens Experience

Open vanaf 30 augustus 2024

maandag - vrijdag: ​​open van 10 tot 17 uur  

zaterdag & zondag:​​ open van 10 tot 18 uur  

woensdag: gesloten 

 

feestdagen

open op paasmaandag en pinkstermaandag

gesloten op 1 januari, 1 mei, 1 november en 25 december

Bezoek Rubens Experience
Bibliotheek
Bibliotheek

maandag - vrijdag: open van 9.30 tot 17 uur  

zaterdag & zondag: gesloten 

feestdagen: gesloten 

Bezoek Bibliotheek

Tickets en tarieven

Een ticket geeft je toegang tot zowel Rubens Experience als de tuin van het Rubenshuis. Is Rubens Experience volzet? Dan koop je een tuinticket voor een bezoek aan de tuin.  

De capaciteit van Rubens Experience is beperkt. Daarom raden we je aan om je ticket op voorhand online te bestellen. En kom ook zeker op tijd. Een bezoek aan Rubens Experience start telkens op een vast uur. Wees dus 15 minuten voor aanvang aanwezig. 

Ben je ouder dan 25 jaar? Wil je Rubens Experience én de tuin bezoeken? Koop dan hier je individuele standaardticket.

Ben je tussen de 18 en 25 jaar oud of houder van een A-kaart? Dan heb je recht op een kortingstarief. Dit kortingstarief is niet combineerbaar met andere kortingen.  Koop je ticket hier.

  • Ben je jonger dan 18 jaar, begeleider van een bezoeker met een handicap of A-kaarthouder met kansentarief? Dan is een bezoek aan Rubens Experience en de tuin helemaal gratis. Ook houders van een kortingspas – zoals UiTPAS met VT-statuut, museumpas (online te koop of aan de balie van het museum), ICOM, Lerarenkaart Klasse of Antwerp City Pass – en vrienden van de stedelijke musea krijgen gratis toegang.  
  • Alle inwoners van de stad Antwerpen en districten krijgen op vertoon van hun A-kaart elke eerste dinsdag van de maand gratis toegang tot Rubens Experience en de tuin.  
  • Scholengroepen krijgen gratis toegang tot het Rubenshuis. Je betaalt enkel de gids bij de rondleiding.  
  • Reserveer hier je gratis ticket.

Ben je ouder dan 25 jaar? Wil je alleen de tuin bezoeken? Koop dan hier je tuinticket.  

Heb je een perskaart? Vraag dan hier je bezoek aan.  

Groepen die hun bezoek willen uitbreiden met een rondleiding, kunnen een professionele gids van het Rubenshuis reserveren via Experience Antwerp. Een eigen gids is niet toegestaan.  

Meer info vind je op onze pagina Groepsbezoeken.  

Heb je een vraag over het boeken van een ticket? Waarschijnlijk vind je de informatie terug op onze pagina Vraag & antwoord.  

Het Rubenshuis is een cashvrij museum. Dat betekent dat je aan de ticketbalie niet met contant geld kan betalen. In de (web)shop aanvaarden we betalingen via Bancontact, Mastercard, Maestro, VISA en V PAY. Aan de museumbalie kan je bovendien ook betalen met Payconiq, Discover, Diners, JCB, CUP en Visa Electron. Zo gebeuren betalingen vlotter, veiliger én voordeliger.  

Door de aankoop van een ticket, stem je in met de algemene voorwaarden

Bereikbaarheid

Adres

Rubenshuis 

Hopland 13

2000 Antwerpen 

 

Route met Google Maps

Hoe geraak ik er?

De dichtstbijzijnde haltes zijn de F. Rooseveltplaats (bus) en Antwerpen Meir Metro (tram).  

Het Rubenshuis bevindt zich op een wandelafstand van 10 minuten vanaf Antwerpen-Centraal (trein).  

De dichtstbijzijnde halte is het Steenplein. Kijk op www.dewaterbus.be voor tarieven en dienstregeling. De Waterbussen, op- en afstapplaatsen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Fietsers kunnen hun fiets achterlaten in de stalling aan Hopland, schuin tegenover de ingang van het Rubenshuis. Ook op de Wapper kan je je fiets parkeren.  

Huur je een Velo-deelfiets? Op de Wapper en op de Meir vind je een Velo-station.  

Kom je met de auto naar het Rubenshuis? Houd dan rekening met de lage-emissiezone in de Antwerpse binnenstad en op Linkeroever. Voertuigen die te veel roet en fijnstof uitstoten, mogen deze zone niet inrijden. Via deze test kan je achterhalen of je wagen aan de toelatingsvoorwaarden voldoet.   

Voertuigen met een buitenlandse nummerplaat – met uitzondering van Nederland – die aan de emissievoorwaarden voldoen, moeten bovendien ook eenmalig geregistreerd worden. Dit is volledig gratis en kan tot 24 uur nadat je de zone bent binnengereden. Je buitenlandse auto registreren kan op deze webpagina. Meer info over de Antwerpse lage-emissiezone vind je op www.slimnaarantwerpen.be.  

Wie in de binnenstad wil parkeren, volgt best de P-route richting het centrum. Mogelijke parkeerplaatsen in de buurt van het Rubenshuis zijn parking Oudaen, Arenberg (Oude Vaartplaats), Horta (Hopland), Lombardia (Lombardenvest) en Scheldekaai Noord (Jordaenskaai)

Toegankelijkheid

In het Rubenshuis is iedereen van harte welkom. Jong of oud, alleen of in een groep, met of zonder beperking. Ons ervaren team staat altijd voor je klaar. We streven er dan ook naar om een toegankelijke en inclusieve plaats te zijn. Heb je hierover vragen of opmerkingen? We horen ze graag! Stel hier je vraag en we helpen je zo snel mogelijk verder.  

 

Ben je een rolstoelgebruiker, heb je een zintuiglijke beperking of ben je minder goed ter been? Dan houden we daar uiteraard rekening mee. Begeleiders krijgen bijvoorbeeld gratis toegang op vertoon van een European Disability Card en geleidehonden zijn vanzelfsprekend toegestaan. Daarnaast is de tuin aangelegd met brede paden en toegangspoorten. In het gebouw zelf is er een lift aanwezig, de benedenverdieping is uitgerust met aangepast sanitair en er staan twee rolstoelen gratis ter beschikking aan de balie. Op voorhand een rolstoel reserveren kan hier. Hulp nodig? De medewerkers aan de balie helpen je graag verder.  

Bezoekers met een auditieve beperking kunnen de uitgeschreven audioteksten en podcast downloaden of opvragen aan de balie. De film die in het Rubenshuis wordt afgespeeld, is ondertiteld in het Nederlands. Wil je meer informatie over de tuin? Het Hofboekje, dat je vindt in de shop, geeft bijkomende tekst en uitleg.  

Bezoekers met een visuele beperkingen kunnen in Rubens Experience gebruikmaken van de brede waaier aan beschikbare audiofragmenten. In de tuin kan er bovendien geluisterd worden naar een podcast.  

Families met kinderen zijn welkom in het Rubenshuis. Rubens had er zelf ook een heel aantal. Je bent welkom met je buggy. In het gebouw laat je de buggy achter bij de vestiaire. Er zijn gratis draagzakken ter beschikking aan de balie. Op voorhand een draagzak reserveren kan hier. In de tuin mag je de buggy meenemen. De tuin is aangelegd met brede paden en toegangspoorten. Hulp nodig? De medewerkers aan de balie helpen je graag verder.  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en activiteiten van het Rubenshuis? Abonneer je op de nieuwsbrief.
Inschrijven