Overslaan en naar de inhoud gaan

Praktische info

Praktische informatie over openingsuren, ticketverkoop, bereikbaarheid en toegankelijkheid. We hopen je snel te mogen verwelkomen!

Het Rubenshuis verbouwt. Het museum en de tuin zijn toegankelijk. Vanaf 9 januari 2023 is het Rubenshuis voor een lange periode gesloten. De meest actuele informatie vind je op rubenshuis.be/vernieuwt.

Adres

Rubenshuis
Wapper 9-11
2000 Antwerpen

 

Openingsuren

Open

Het Rubenshuis is open van dinsdag tot en met zondag, van 10 tot 17 uur. Laatste toegang om 15.30 - 16 uur. Op donderdagen 1, 8, 15, 22 en 29 december en 5 januari is het Rubenshuis uitzonderlijk open tot 22 uur. Het museum is uitzonderlijk open op Paasmaandag en Pinkstermaandag. Op 24 december en 31 december sluit het museum uitzonderlijk om 16 uur. Laatste toegang tot het Rubenshuis is dan om 14.30 - 15 uur.

Gesloten

Het Rubenshuis is gesloten op maandag, met uitzondering van paasmaandag en pinkstermaandag. Het museum is ook gesloten op deze feestdagen: 1 januari, 1 mei, Hemelvaartsdag, 1 november, 25 december.

 

Tickets

Koop hier je ticket

Wil je zeker zijn van je bezoek aan het Rubenshuis? Vermijd lange wachtrijen en reserveer vooraf online uw ticket. Ook bezoekers die recht hebben op gratis toegang reserveren via dit systeem hun ticket.

Hulp nodig bij het boeken van een online ticket? Een handleiding laat je stap voor stap zien hoe het moet. Raadpleeg de verkoopsvoorwaarden bij aankoop van een online ticket.

In het Rubenshuis zelf betaal je cashvrij aan de ticketbalie, in de shop en voor activiteiten. Je kan betalen met Bancontact/Mister Cash, Maestro, MasterCard en VISA.

Tarieven

€ 12

 • Bezoekers vanaf 26 jaar

€ 8

 • Bezoekers vanaf 18 tot en met 25 jaar
 • Groepen vanaf 12 personen
 • Wanneer het museum niet volledig toegankelijk is voor mensen met een fysieke beperking
 • Houders van een A-kaart
 • Houders van een Davidsfonds cultuurkaart
 • Houders van een Knack/Le Vif Clubkaart

Gratis

 • Bezoekers jonger dan 18 jaar
 • Inwoners van Antwerpen met een A-kaart op de eerste dinsdag van de maand
 • Houders van een A-kaart met kansentarief
 • Houders van een Uitpas met VT-statuut
 • Houders van een Antwerp City Card; (koop een Antwerp City Card online)
 • Houders van een ICOM-kaart (International Council of Museums)
 • Houders van een KLASSE Lerarenkaart
 • Schoolgroepen met leerkracht
 • Begeleiders van mensen met een beperking
 • Houders van een Museumpas. Met een museumpas kan je één jaar lang alle deelnemende Belgische musea bezoeken, wanneer je wil en zo vaak je wil. De Museumpas is te koop online via deze link of aan de balie van het museum. Meer info op www.museumpas.be.

Toegang op aanvraag

Vaste tijdsblokken

Je kan het museum bezoeken tussen 10 en 17 uur. Een bezoek duurt gemiddeld 90 minuten, maar je bepaalt zelf je tempo. Elke 30 minuten wordt er een maximum aantal personen toegelaten. Kom naar het museum op het tijdstip dat op je ticket staat. Het kan zijn dat je niet toegelaten wordt als je het aankomstuur niet respecteert.

 • Schoolgroepen (met leerlingen tot en met 25 jaar) bezoeken het museum gratis. Voor een bezoek met gids betaal je enkel de gids. Een reservatie is noodzakelijk. Alle informatie vind je op 'met de klas naar het museum'.
 • Groepen vanaf 12 personen genieten reductietarief. Boek je gids via Experience Antwerp. Alle informatie vind je op ‘als groep naar het museum’.

Formules

KMSKA ticketactie

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) opent opnieuw de deuren en dat vieren we samen met een speciale ticketactie! Koop een ticket voor een bezoek aan het KMSKA en krijg 50% korting op je bezoek aan het Rubenshuis. Lees hier meer over de ticketactie. 

Combiticket Museum Mayer van den Bergh - Rubenshuis

Museum Mayer van den Bergh ligt op wandelafstand van het Rubenshuis en dompelt je onder in een heel bijzondere, intieme, huiselijke sfeer. Je maakt er kennis met een wonderlijke collectie, de man die ze in zijn eentje verzamelde en met de wereldberoemde Dulle Griet van Pieter Bruegel. 

 • € 16
 • Selecteer "Combi Rubenshuis - Museum Mayer van den Bergh" bij "Aantal" in de ticketshop

 

Bereikbaarheid

Bepaal je route met Google Maps.

Met de Velo

Je vindt een Velostation (nummer 23) aan de ingang van het Rubenshuis. Meer informatie: www.velo-antwerpen.be

Met de tram en bus

 • Eind- en starthalte F. Rooseveltplaats ligt op 10 minuten wandelen van het Rubenshuis.
 • Tramhalte Antwerpen Meir Metro is slechts 3 minuten wandelen (tram 3, 15, 9 en 5).

Voor de dienstregeling, kijk op de website van De Lijn.

Met de waterbus

De Waterbus over de Schelde vormt een handige verbinding tussen Hemiksem en Lillo met o.a. tussenstops in Kruibeke, Zwijndrecht, Sint-Anna en het Steenplein in hartje Antwerpen. Vanaf het Steenplein wandel je in ca. 15 minuten tot aan het Rubenshuis. Fietsen mogen gratis mee op DeWaterbus.

De schepen en haltes zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Elk half uur zijn er afvaarten, de tarieven en dienstregeling vind je op www.dewaterbus.be.

Met de trein

Het treinstation Antwerpen-Centraal ligt op 10 minuten wandelen van het Rubenshuis.

Met de auto

Kom je met de auto naar Antwerpen? Houd er dan rekening mee dat de hele Antwerpse binnenstad en Linkeroever sinds 1 februari 2017 een lage-emissiezone zijn. Voertuigen die te veel roet en fijnstof uitstoten, mogen de lage-emissiezone niet inrijden.

Kijk tijdig na of je voertuig aan de toelatingsvoorwaarden voldoet via deze test

Verplichte registratie: Voertuigen met een buitenlandse nummerplaat (behalve Nederlandse) die aan de toelatingsvoorwaarden voldoen, moet je eenmalig registreren. Dit is gratis en kan ten laatste tot 24 uur nadat je de zone binnenrijdt.Registreer hier je auto

Meer informatie over de lage-emissiezone in Antwerpen vind je op www.slimnaarantwerpen.be/LEZ.

Volg de P-route richting centrum. Parking Oudaen (Oudaen), Arenberg (Oude Vaartplaats), Horta (Hopland), Lombardia (Lombardenvest), Scheldekaai Noord (Jordaenskaai).

Bagage

In het ticketpaviljoen van het Rubenshuis zijn lockers aanwezig waar je jassen, handtassen en kleine rugtassen kan achterlaten. Het is om veiligheidsredenen echter verplicht om rugzakken en tassen groter dan een A4 formaat in de lockers achter te laten. Paraplu’s worden in de paraplubak aan de ingang van het museum op eigen risico opgeborgen.

Voor grote rugzakken, koffers, trolleys en andere reisbagage of grote voorwerpen als kinderwagens en vouwfietsen zijn er helaas geen lockers ter beschikking. Heb je bagage groter dan A4 formaat, dan kan je geweigerd worden bij de entree.

 

Toegankelijkheid

Het Rubenshuis is een historisch gebouw zonder lift. Enkel benedenverdieping is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De medewerkers van het museum assisteren u als rolstoelgebruiker graag indien nodig.

Het aangepast toilet voor rolstoelgebruikers bevindt zich in het aanpalende horecagebouw. Dat toilet is voorlopig niet toegankelijk. Het dichtstbijzijnde toilet voor rolstoelgebruikers bevindt zich in de stadsfeestzaal, Meir 78 (op 200 meter van het museum).

Buggy's zijn niet toegelaten omwille van de smalle doorgangen in het museum. Zij kunnen bij de start van het bezoek achtergelaten worden bij de portier.

Aangepaste parkeerplaatsen in de buurt

In de nabijheid van het Rubenshuis zijn er 5 aangepaste parkeerplaatsen:

 • ter hoogte van de Schuttershofstraat nr. 49 - 55, 2000 Antwerpen (3 plaatsen)
 • ter hoogte van de Meistraat nr. 5, 2000 Antwerpen (2 plaatsen)

De volgende parkeergarages in de buurt van het Rubenshuis hebben aangepaste parkeerplaatsen:

 • Parking Horta, Hopland 24, 2000 Antwerpen (5 plaatsen)
 • Parking Hopland, Hopland 38 - 40, 2000 Antwerpen (2 plaatsen)
 • Parking Stadsschouwburg: Meistraat 4, 2000 Antwerpen (3 plaatsen)

De tuin van het museum sluit. De museumruimtes blijven open tot 8 januari 2023. Lees hier wat dit betekent voor jouw bezoek.

Wegwijs in het museum

Audiotour

Je kan kiezen voor een audiotour, bezoekersgidsje of beiden. De audiotoestellen zijn beschikbaar aan de balie van het museum in het Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Italiaans en Duits.

Bezoekersgids 'De hoogtepunten van het Rubenshuis'

Op je smartphone kan je digitale bezoekersgidsen bekijken en hier downloaden. De bezoekersgidsen kan je ook op papier verkrijgen aan de balie van het museum in het Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans. 

Schrijf je in op de nieuwsbrief