Nieuwe ingang
Met hetzelfde lef als dat waarmee Rubens zijn huis ombouwde tot een stadspaleis hebben architecten Robbrecht en Daem een hedendaags gebouw ontworpen als nieuwe ingang van het Rubenshuis. Je reis door zijn leefwereld start voortaan aan Hopland 13. Klaar voor een onvergetelijke ervaring?
Rubens binnenstebuiten
Hopland 13 is in elk opzicht een nieuwe start. Dankzij extra belevingen leer je Rubens in al zijn facetten kennen. De sfeer wisselt tussen intiem en grandioos. In Rubens Experience dompelen technologische hoogstandjes je onder in zijn universum. Eigenhandig op onderzoek uit? Duik in de eindeloze collectie van de bibliotheek. En laat zeker de tuin niet links liggen. Het was én is het ultieme verlengstuk van zijn stadspaleis.
Opvallend discreet
Op de plaats van de nieuwe toegang bewaarde Rubens vier eeuwen geleden zijn uitgebreide boekencollectie. Hier bouwen we verder aan zijn vooruitstrevende visie op kunst en architectuur. Vandaar het hedendaagse ontwerp. Nadrukkelijk aanwezig en toch discreet door de zijdelingse ligging ten opzichte van de kunstenaarswoning.
Een doordachte aanpak. Want zo blijft niet enkel het zicht op de portiek en de binnentuin, maar ook hun verbindende functie overeind. Precies zoals Rubens het voor ogen had. Eens de restauratie van de kunstenaarswoning voltooid, fungeert de heraangelegde tuin als groene schakel tussen de historische woonst en het nieuwbouwgedeelte.
365 dagen tuinplezier
Ars Horti tekende een eigentijds tuinontwerp uit met 17.500 planten. Mooi in elk seizoen. Want het kleuradvies van de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten garandeert het hele jaar door een gevarieerd palet aan tinten. Hier worden natuur- en kunstbeleving één. En begrijp je ineens waarom Rubens zijn tuin zo belangrijk vond.
Verborgen linken
Ontmoet de kunstenaar, maar ook de man van vlees en bloed. Even levensecht als de figuren in zijn werken. Kijk goed! De kolommenrijen aan de buitenzijde doen denken aan de gespierde ribbenkasten in Rubens’ schilderijen. Tegelijk is het een knipoog naar zijn voorliefde voor de Italiaanse architectuur.
Toeval? De vele ronde vormen zorgen voor een verrassend neveneffect: zowel overdag als ’s nachts spelen licht en donker een intrigerend spel. Rubens was niet voor niets de ‘meester van de schaduw’. Hij hield van uitersten. Artistiek én persoonlijk. Het zorgde geregeld voor vuurwerk in zijn hoofd. Kom binnen en laat het ook bij jou knetteren.
Alles uit de kast
Ook de binnenkant blijft trouw aan Rubens. De twee enorme diagonale wenteltrappen zijn een symbolisch opstapje naar de beweging en dynamiek in zijn werk. Ze trekken meteen de aandacht en laten je letterlijk en figuurlijk opkijken. Een trucje dat Rubens heel vaak toepaste in zijn eigen werk.
De honderden boeken die hij op deze plaats bewaarde, spreken tot de verbeelding. Ook bij de ontwerpers van het gebouw. Dat is opgevat als een gigantische boekenkast. Op elke etage volgestouwd met lectuur. Telkens met een andere insteek. Van de shop op het gelijkvloers tot de bibliotheek op plus twee.