Archieven

Ervaar Rubens door de ogen van gepassioneerde kunstkenners en kunsthistorische instellingen. Met welke blik kijken zij naar de Vlaamse beeldende kunst uit de 16de en 17de eeuw?  

Archieven

Unieke documenten

De bibliotheek van het Rubenshuis beheert een collectie kunsthistorische onderzoeksarchieven van diverse kunstkenners en kunsthistorische instellingen. Een knap staaltje onderzoek, verpakt in een uitgebreide kunstwerkdocumentatie en afzonderlijke collecties. Denk aan unieke onderzoeksdocumenten over een individuele kunstenaar – zoals Van Dyck, Rubens en Bruegel de Oude – of een specifiek topic binnen de Vlaamse kunst van de 16de en 17de eeuw. 

Rubens en zijn tijdgenoten doorgronden

De archieven geven onderzoekers en nieuwsgierigen vandaag een unieke inkijk in het werk- en denkproces van een kunsthistoricus. Van start- tot eindpunt. Zo ook van de Duitse onderzoeker Ludwig Burchard. Hij nam een voortrekkersrol binnen het Rubensonderzoek en laat via zijn archief menig collega over z’n schouder meekijken tijdens dat proces. Het doel van Burchard en zijn collega-onderzoekers? Rubens binnenstebuiten keren. Hem doorgronden en documenteren zoals nog nooit iemand dat gedaan had. Het resultaat van al die inspanningen lees je in de archieven. 

Graaf online in het overzicht van de kunsthistorische onderzoeksarchieven. Of vraag ze aan in onze bibliotheek. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en activiteiten van het Rubenshuis? Abonneer je op de nieuwsbrief.
Inschrijven