Veilingcatalogi

Met meer dan 28.000 stuks is deze collectie een unicum in de wereld. Essentieel voor herkomstonderzoek en waardebepalingen. 

Veilingcatalogi

Bron van informatie

Een veilingcatalogus is uniek in z’n soort, waardoor je ze alleen terugvindt in de gespecialiseerde kunstbibliotheek. Omdat de waarde van dit soort documenten heel duidelijk is, heeft het Rubenshuis maar liefst 28.000 exemplaren in huis. Deze catalogi werden gedrukt naar aanleiding van de verkoop van objecten per opbod. Going once, going twice, sold! Een verkocht werk kan snel van de radar verdwijnen, zeker als het over privécollecties gaat. De veilingcatalogi vormen dus een cruciale informatiebron over de exacte locatie van bepaalde werken in een bepaalde tijd.  

Reis van het kunstwerk

In het Rubenshuis vind je 250 lopende meter aan veilingcatalogi over oude meesters. Ze nemen je als het ware mee naar het verleden en de bruisende kunstmarkt. Het toont hoe goed de Vlaamse kunst het toen deed. En nog steeds. Want ook recente catalogi van actuele veilingen uit New York, Kopenhagen, Parijs, Berlijn, Brussel of Zürich ontbreken niet. Zo kan je de reis die een kunstwerk aflegde – van kunstenaar tot koper – op de voet volgen.  

Frits Lugt bundelde de oudste catalogi in zijn Répertoire des Catalogues de Ventes Publiques. Zeldzame stukken, want de dunne catalogi werden vaak de vuilbak ingegooid na een veiling.  

Zelf raadplegen

Ging er ooit een Rubens onder de hamer bij Sotheby’s in Londen? Via de bibliotheek raadpleeg je alle catalogi via de online bibliotheekcatalogus. Je zoekt op titel, auteur of uitgave, maar ook op veilinghuis, veilinglocatie of de verzamelaar van een volledig verkochte privécollectie. De actuele collectie vind je hier

De databanken ASCO en Artprice vormen deel van de onderzoekstools die het Rubenshuis ter beschikking stelt, en verrijken de collectie op papier.  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en activiteiten van het Rubenshuis? Abonneer je op de nieuwsbrief.
Inschrijven