Trapezophoros
𝓲

Trapezophoros

Deze sculptuur uit de tweede eeuw is een trapezophoros, een gebeeldhouwde steun voor een wandconsole of tafel. Rubens gebruikte het beeld als inspiratie om staande Christuskinderen te schetsen.       

  

Onbekende kunstenaar  

Trapezophoros  

Griekenland of Klein-Azië, 2de eeuw 

Marmer

 

Te zien in Rijksmuseum voor Oudheden (Leiden)

De Trapezophoros was acht jaar lang in het bezit van Rubens. Als collector’s item, maar ook als werkinstrument. Het unieke exemplaar uit de tweede eeuw roept heel wat vragen op bij onderzoekers. Waar komt het vandaan? En wat betekent het nu net?  

Lentegod of Avondster? 

Een Trapezophoros is een luxueus gebeeldhouwde steun voor een wandconsole of tafel. Dit exemplaar uit de tweede eeuw kwam in 1618 in handen van Rubens. Hij kocht het van de Britse verzamelaar Dudley Carleton, die het eerder op de kop tikte in Venetië.  

 

Griekenland of Klein-Azië? De precieze herkomst is niet duidelijk. Ook rond de betekenis heerst onzekerheid. Met zijn fakkel en korf vol bloemen en fruit stelt het jongetje het licht en de bloei van de lente voor. Een opschrift uit 1600 heeft het dan weer over Hesperus, het symbool voor de Avondster.   

Model voor Christus 

Wat wél zeker is: Rubens gebruikte de marmeren ‘poot’ als model. Ondanks de heidense oorsprong gaf het figuurtje hem inspiratie bij het schilderen van staande Christuskinderen, zoals in De Aanbidding door de Koningen. Rubens kocht en verkocht kunst naar gelang de opportuniteit. In 1626 verkocht hij het beeldhouwwerk aan de Hertog van Buckingham.   

𝓲

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en activiteiten van het Rubenshuis? Abonneer je op de nieuwsbrief.
Inschrijven