Overslaan en naar de inhoud gaan
Nel Maertens

(Terug)kijken

Poseersessie in samenwerking met Lotte Dodion

Lotte Dodion nodigt Antwerpse vrouwen uit voor een bijzondere poseersessie in het groot atelier van het Rubenshuis. 

  donderdag 8 december 2022 van 17:00 tot 20:30
  Meer momenten
  donderdag 15 december 2022 van 17:00 tot 20:30
  donderdag 22 december 2022 van 17:00 tot 20:30
  donderdag 29 december 2022 van 17:00 tot 20:30

Lotte Dodion nodigt Antwerpse vrouwen uit voor een bijzondere poseersessie. Ze vraagt aan hen om zich bloot te geven in het groot atelier van het Rubenshuis. Op die plek poseerden heel wat vrouwen voor Rubens.  Dit keer hebben de modellen de macht: zij bepalen hoe bloot ze gaan. Hoeveel laat je van jezelf zien als je weet dat je bekeken wordt? Hoe voelt het? Wanneer kijk je terug?

Elke avond gaan 3 vrouwen, een dichteres en een tekenares de uitdaging aan. Het wordt een zoektocht van kijken en terugkijken. Een spannend, maar zacht project op het kruispunt van voyeurisme, feminisme en live-performance.

Op basis van de poseersessies schrijft Lotte een nieuw gedicht dat ze op donderdag 5 januari in het Rubenshuis voorstelt.

 

Praktisch

 • Elke donderdagavond vanaf december
 • Prijs: €12/ €8/ €0 (inclusief museumbezoek) – Heb je recht op een korting? Breng je kortingsbewijs mee en toon het met je e-ticket.
 • Het aantal plaatsen is beperkt, dus koop vooraf je ticket.

Koop hier je ticket

Nel Maertens Nel Maertens

Wie zal je aan het werk zien?

Foto van Lotte Dodion Ippei & Janine Photography

Lotte Dodion - 1, 8, 15, 22 en 29 december 2022

Lotte (1987) is dichter, performer en poëziemissionaris. Haar missie? Verwondering strooien in de hamsterradertjes van deze krakende tijd.  Lotte schrijft in vele vormen, van ingetogen haiku tot absurd audioverhaal. Maar het liefst zet ze poëzieprojecten op waarin ze experimenteert met social design en poëzie als medium voor verbinding inzet.  Lotte is gefascineerd door audio en werkt graag samen met muzikanten. Samen met Chantal Acda toerde ze met ‘Nu Nog Even Niet’, een intimistisch cross-over-project. Ze bracht een muzikaal-poëtische meditatie uit met Adriaan de Roover. Met Annelies Van Dinter (Echo Beatty) maakte ze eerder een ode aan de oermoeder van de punk, Patti Smith.  Dodion stond op tal van festivals in binnen- en buitenland o.a. Crossing Border, de Nacht van de Poëzie, Poetry International, Ars Poetica, Incubate en Lowlands. Een selectie van haar werk werd vertaald naar het Frans, Engels, Duits, Turks en Arabisch.  Zopas verscheen haar tweede boek 'STUDIO HAIKU, een handleiding voor haiku-avonturiers.'

Foto van Juliane Noll

Juliane Noll - 1 december 2022

Juliane, is opgeleid als illustrator. In haar werk en schilderkunst komt het  literaire en de directheid van het tekenkundige aan bod. Met deformatie en een speels lijnenspel construeert ze associatieve scenes waarin het psychologische van de geïsoleerde karakters op het doek lekken.

Binnenkort presenteert ze haar werken in een solo-show in PLUSONE gallery. Momenteel werkt ze als illustrator aan haar eerste graphic novel, gevoed door haar passie voor RISO prints, zeefdruk en beeldverhalen. 

Foto van Nel Maertens

Nel Maertens - 8 december 2022

Nel behaalde een master in mode aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Ze is een omnivalent kunstenaar en lid van kunstenaarscollectief FAAR, met projecten in de toegepaste kunst (textiel, prints, design) en een autonome beeldende kunstpraktijk.

Ze identificeert zich met de “Rubens-vrouw”. Rubens’ woestheid, beweging en kracht spreken haar erg aan, ze probeert de energie die ze bij deze meester voelt te vertalen en te herinterpreteren. Thema’s zoals feminisme, universele emotie, de positie van de vrouw en haar lichaam, wil ze herbekijken en actualiseren.

 

Foto van Myriam Voet

Myriam Voet - 15 december 2022

Myriam volgde haar opleiding aan het St-Lucas in Antwerpen. Sindsdien is ze altijd actief geweest in het modeltekenen in verschillende ateliers. Tussen 1983 en 2013 illustreerde ze ook voor uitgeverijen. 

Sinds 2010 stond ze mee in voor de oprichting "MOMO" (Modeltekenatelier Mortsel) en waar ze tot op vandaag in de organisatie en leiding zit. Sinds 2015 is ze ook docent waarnemingstekenen en modeltekenen.  Ze heeft al verschillende groeps- en individuele tentoonstellingen gehad in België en Nederland. 

Foto van Shamisa Debroey

Shamisa Debroey - 22 december 2022

Shamisa volgde een opleiding Beeldverhaal en Illustratie aan het Sint Lukas Brussel. Haar werk bevindt zich ergens tussen illustratie en strip, en tussen kleurrijk en eenvoud. De striptekenares is freelance illustratrice voor o.a. Apple, NRC Handelsblad, De Standaard en cureert  expo’s als freelance art organiser. 

Met haar eerste graphic novel: ‘Verdwaald’ , ontving ze de African Artist Award en de Aanstormend Talent prijs van deAuteurs. Recent publiceerde ze haar kinderboek bij uitgeverij Horizon: ‘De allerbeste uitvinding van de hele wereld’.

Foto van Betül Sefika

Betül Sefika - 29 december 2022

Betül is beeldend kunstenaar, schrijver, sporadische astrologe en redacteur bij rekto:verso. In het verleden exposeerde ze al in het het Bos. Daarnaast  schreef en tekende ze voor DeBuren, De Gids, DW B, rekto:verso en TIM magazine.

In haar werk onderzoekt ze voornamelijk afwezigheid en de vormen waarin deze alsnog ruimte opeist.

Onze activiteiten

atelier_laatstekans

Kom nog een laatste keer bij Rubens over de vloer

De komende weken is het je laatste kans om het Rubenshuis te bezoeken. Op 9 januari sluit het museum tijdelijk voor renovatie en uitbreiding. Met een rijkelijk gevuld programma neemt het Rubenshuis afscheid van het publiek. Met concerten, rondleidingen, een cocktaildegustatie, lezingen en nocturnes neemt het Rubenshuis afscheid van het publiek. Ontdek hier het volledige aanbod.

(Terug)kijken

Vrouwelijke representatie in tijden van Rubens en nu
donderdag 5 januari 2023 van 20:00 tot 22:00

Op de slotavond van het (terug)kijken project denken we met experten na over vrouwelijke (re)presentatie in de kunst. De illustratoren presenteren hun tekeningen van vrouwen en Lotte Dodion stelt haar nieuw gedicht voor.

Schrijf je in op de nieuwsbrief