Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelfportret Rubens gerestaureerd

Het zelfportret van Rubens is gerestaureerd. De restauratie startte in 2017 en duurde ongeveer één jaar. Ze werd uitgevoerd door.het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK, Brussel). Het atelier geniet – onder meer dankzij de restauratie van het Lam Gods – wereldfaam.

Restauratie in een atelier met wereldfaam

In januari 2017 startte de restauratie van het Zelfportret van Peter Paul Rubens en Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude. De restauratie van de schilderijen duurde ongeveer één jaar en verliep in fases. De restauratie werd uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK, Brussel). Het atelier geniet – onder meer dankzij de restauratie van het Lam Gods – wereldfaam.

Technisch onderzoek

De restauratoren onderwierpen het schilderij eerst aan een technisch onderzoek – met onder meer dendrochronologie (de wetenschapsdiscipline die zich bezighoudt met het dateren van houten voorwerpen) en een pigmentanalyse – en gingen daarna van start met de restauratie. Een eerste leidraad daarvoor waren de beschikbare gegevens van experts.

Zelfportret al eerder onderzocht

Het Conservation Department van de National Gallery in Londen onderzocht het Zelfportret van Rubens in 2014. Toen bleek dat de huidige vernislaag op het portret erg complex is samengesteld en minutieus verwijderd moet worden. De resultaten van dit onderzoek geven mogelijk meer inzicht in Rubens’ schildertechniek en de constructie van het paneel.

Hoewel Rubens op alle vlakken een uiterst zorgvuldig vakman was, had hij de gewoonte om de panelen van schilderijen die hij voor zichzelf maakte – zoals landschappen en familieportretten – te construeren uit verschillende planken hout. Daardoor zijn die panelen extra fragiel, hetgeen onvermijdelijk gevolgen heeft voor de conservatie. Zo is het lastig om deze werken te transporteren.  Elke voeg vormt namelijk een potentieel risico. Ook het Zelfportret is samengesteld uit meerdere panelen.

 

Terug in 2018

Het Zelfportret was in 2018 hét visitekaartje voor het barokjaar. Antwerpen eerde zo zijn beroemdste inwoner en zijn barokke culturele nalatenschap. Rubens trad in vol ornaat op als gastheer van dit cultureel stadsfestival.

Schrijf je in op de nieuwsbrief