Overslaan en naar de inhoud gaan
©LUCID_STAN_Rubenshuis_13.jpg LUCID

Verbouwingen breiden uit met Kolveniershof

Het museum is momenteel gesloten voor uitbreiding en renovatie. De werken aan de nieuwbouw en de tuin zitten op schema. Het plan voor het museum is bijgewerkt: het wordt samen met het Kolveniershof gerestaureerd. De opening is ten vroegste in 2030.

Het museum is momenteel gesloten voor uitbreiding en renovatie. De werken aan het nieuwe gebouw aan Hopland en in de tuin verlopen goed. De ruwbouw bereikt bijna het hoogste punt. In de tuin worden dit najaar en volgend voorjaar struiken, heesters en bollen geplant. De opening voor de zomer van 2024 is haalbaar.

Zicht vanop de werf op de bovenste verdieping van de nieuwbouw Frederik Beyens Sfeerfoto tijdens aanplanten van de nieuwe tuin. LUCID

De restauratie van het museum zorgt voor onverwacht hoge kosten door de enorme stijging van de grondstofprijzen. Er is ook asbest ontdekt op verschillende plekken. Om het totale renovatiebudget te respecteren, gaat men het museum en het Kolveniershof samen restaureren. Zo springen we zorgvuldig om met het geld zonder in te boeten aan kwaliteit. De opening is ten vroegste in 2030.

Wat verandert er precies?

Het Kolveniershof ligt achter het Rubenshuis. In Rubens zijn tijd kwam de schuttersgilde van de stad hier bijeen. Het is nu de bewaarplek voor een rijke bibliotheek en documentatie, die binnenkort wordt ondergebracht in het nieuwe gebouw aan Hopland.

Gevel Kolveniershof LUCID Interieur Kolveniershof Bart Huysmans & Michel Wuyts

In een eerdere planning was de renovatie van het Kolveniershof het laatste onderdeel van alle verbouwingen voor het Rubenshuis. Om kosten te besparen worden de werven gecombineerd. Het Kolveniershof zal nu samen met het museum gerestaureerd worden.

Momenteel werkt het museum aan een gedetailleerd plan van aanpak. Meer groen, ter compensatie van het nieuwe gebouw op Hopland, en een goede toegankelijkheid zijn belangrijk. 

In de toekomst zullen activiteiten voor het publiek, zoals workshops of lezingen, in het Kolveniershof georganiseerd worden.

Wat gebeurt er in en rond het Rubenshuis?

We onderzoeken hoe we de asbest zorgvuldig kunnen verwijderen. Daarnaast zijn er ook enkele ingrepen aan het interieur gepland. Voor de kunstcollectie gaan we op dezelfde manier te werk als vandaag: we zoeken andere plekken in de wereld om onze kunstwerken te tonen in afwachting van de heropening.

Een aantal kunstwerken zal te zien zijn in het nieuwe gebouw aan Hopland. Dat opent samen met de nieuwe tuin in de zomer van 2024.

Nieuwbouw Design by Robbrecht en Daem architecten, image by G2 Architectural Render tuin Ars Horti

Schrijf je in op de nieuwsbrief