Overslaan en naar de inhoud gaan
Titiaan

Titiaan

Dit portret toont een hooggeplaatste Venetiaanse bevelhebber. Vermoedelijk gaat het over Francesco Duodo, een sleutelfiguur in de Slag bij Lepanto (1571). De inzet van deze grote zeeslag tussen een christelijke alliantie en de Ottomaanse Turken was de controle over de Middellandse zee.

Tiziano Vecellio (1485/90-1576) was de belangrijkste meester van de Venetiaanse schilderschool, wiens status al in zijn eigen tijd legendarisch was. Zijn schilderachtige stijl, buitengewoon gevoel voor kleur en grote virtuositeit waren een onuitputtelijke inspiratiebron voor generaties kunstenaars. Ook op Rubens en Van Dyck heeft Titiaan grote invloed uitgeoefend. Beiden hadden kapitale werken van Titiaan in hun verzameling.

Titiaan zou in de loop van zijn carrière een sterke ontwikkeling doormaken waarbij hij gaandeweg steeds vrijer en schetsmatiger ging schilderen. De werken uit zijn late periode zijn soms zo los geschilderd dat ze onaf lijken (en misschien soms zijn). Voor zeventiende-eeuwse schilders als Rubens, Van Dyck, Rembrandt en Velázquez waren Titiaans kleurgebruik en zijn fabelachtige techniek, vooral van zijn late schilderijen, een begrip. Het bezit van een late Titiaan is dan ook de droom van vele musea. Het Portret van een Venetiaanse admiraal is een mooi voorbeeld van Titiaans late stijl. Van Dyck kopieerde het portret in een levendige tekening in zijn Italiaanse Schetsboek (1621-1627), voorzien van het bijschrift‘Titian’.

Over de identiteit van de geportretteerde is weinig bekend. Mogelijk gaat het om Francesco Duodo (1518-1592), een een hooggeplaatste Venetiaanse admiraal die een sleutelrol speelde in de Slag bij Lepanto (1571).

 

Specificaties

  • Titiaan (Tiziano Vecellio) (1485/90 – 1576)
  • Portret van een Venetiaans admiraal, vermoedelijk Francesco Duodo
  • Olieverf op doek
  • Langdurig bruikleen, The Phoebus Foundation

Titiaan

© The Phoebus Foundation

Titiaan, Portret van een Venetiaanse admiraal, vermoedelijk Francesco Duodo, Rubenshuis, in langdurig bruikleen van The Phoebus Foundation, Antwerpen

Titiaan, Portret van een Venetiaanse admiraal, vermoedelijk Francesco Duodo, Rubenshuis, in langdurig bruikleen van The Phoebus Foundation, Antwerpen

Ga naar

Schrijf je in op de nieuwsbrief