Overslaan en naar de inhoud gaan
Header Ans Brys

Pers en trade

Bent u touroperator of organiseert u pakketreizen voor groepen of individuele bezoekers? Ontdek hier ons aanbod.

Om de bezoekers in de toekomst beter te ontvangen verbetert het Rubenshuis de infrastructuur. Daarom sluit het museum tijdelijk. Het Rubenshuis is nog open tot 8 januari 2023. Het nieuwe onthaalgebouw en de heraangelegde tuin openen in 2024. In 2027, het jaar van Rubens’ 450ste verjaardag, verwelkomt het museum opnieuw het publiek.

 

 

Over het museum

In het Rubenshuis in Antwerpen heet Peter Paul Rubens (1577–1640) u persoonlijk welkom. Hier woonde een van de grootste kunstenaars ooit, met zijn eerste en tweede vrouw, en kinderen. Hier schilderde hij in zijn majestueuze atelier, samen met zijn medewerkers. Hier kuierde en filosofeerde hij met vrienden in zijn tuin. Hier koesterde hij zijn weergaloze kunstverzameling. Hier stierf hij in 1640. In zijn huis toont Rubens echt wie hij was: schilder, kunstverzamelaar, vader, vriend én architect, want het belangrijkste deel van dit ‘palazzo’ aan de Schelde ontwierp hij immers zelf.

Het Rubenshuis is uniek in de wereld: u ontdekt er vandaag een collectie met prachtstukken van de meester zelf, van collega’s en van tijdgenoten. Hun schoonheid en virtuositeit overbruggen moeiteloos de eeuwen. U geniet er van de rust in de tuin, in het drukke stadscentrum. U maakt er kennis met het verhaal van Rubens’ leven en van de bloei van Antwerpen in zijn tijd.

Moet u zeker zien

Portiek en tuinpaviljoen

Rubens liet zijn huis naar eigen ontwerp verbouwen en uitbreiden. De eyecatchers zijn de portiek, die de imposante doorgang naar de tuin vormt, en het tuinpaviljoen. Ze waren bijzonder en oogsten heel wat lof en bewondering

Zelfportret

In vergelijking met zijn beroemde collega Rembrandt (1606?-1663), maakt Rubens opmerkelijk weinig zelfportretten: Rubens schildert er vier, Rembrandt ongeveer veertig. Het zelfportret van Rubens is één van de blikvangers van het Rubenshuis. Het heeft ook een iconische waarde voor Antwerpen.

Groot Atelier

Het atelier van Rubens is één van de hoogtepunten tijdens uw bezoek aan het Rubenshuis. De afmetingen van de ruimte zijn indrukwekkend. In dit atelier ontstaan de meeste werken van Rubens.

Kunstkamer

Rubens koopt en verkoopt kunst. Zijn indrukwekkende verzameling toont hij in zijn kunstkamer. Die geeft Rubens de nodige status en glorie.

Tuin

Een van de mooie plekjes die u in het huis van Rubens kan bezoeken, is de tuin. De tuin is een reconstructie van de tuin zoals Rubens die voor ogen had in zijn tijd.

Foto: Ans Brys.

 

Verbouwingen

Met een uitgebreid masterplan wordt de infrastructuur de komende jaren verbeterd.

Vanaf het voorjaar van 2022 starten de bouwwerken aan de nieuwbouw. Het Rubenshuis is open tot en met 8 januari 2023. Vanaf 9 januari 2023 tot 2027 zal het Rubenshuis gesloten zijn. Er wordt dan gewerkt aan een nieuw onthaalgebouw, de aanleg van de tuin en de renovatie van het museum. De nieuwbouw met belevingsruimtes en een leeszaal opent in het voorjaar van 2024. In 2027, 450 jaar na de geboorte van Rubens, is het publiek opnieuw welkom in het volledig vernieuwde museum.

Meer info kan u hier vinden. 

 

Rondleidingen

Rubenshuis biedt één groepsrondleiding voor volwassenen met gids aan. Eigen gidsen zijn niet toegelaten.

 

Duur

90 minuten

Capaciteit

  • Max. 15 personen per gids

Talen

NL – ENG – FR – DUI

Prijs rondleiding

€ 115; exclusief toegangsprijs tot het museum (€ 12 / groepen vanaf 12 personen: € 8)

Reservering

info@experienceantwerp.be
+32 3 205 56 05
www.experienceantwerp.be

Meer info over de permanente rondleiding in het museum vindt u hier.

 

Foto: Ans Brys.

 

Praktische informatie

Adres, openingstijden, toegankelijkheid

Alle praktische informatie over adres, openingstijden en toegankelijkheid vindt u hier.

Bereikbaarheid met de bus

Autocarparking d’Herbouvillekaai: gratis, geen reservatie nodig. De nieuwe parking voor de autocars ligt helemaal ten zuiden van Antwerpen. Ter hoogte van de Plantinkaai is er een kiss-and-ridezone waar autocaristen eventjes halt kunnen houden om de bezoekers aan de stad te laten op- en afstappen. Autocarparking Gedempte Zuiderdokken: betalend, bedoeld voor kort parkeren.

Plant u met uw wagen naar Antwerpen te komen? Hou er dan rekening mee dat de Antwerpse binnenstad een lage-emissiezone is. Registreer uw wagen voor u naar Antwerpen komt en controleer of u de zone binnen mag.

Toegangsprijzen

Bekijk hier de toegangsprijzen

Boek hier uw tickets

Informatie over het reserveren van gidsen vindt u bij Rondleidingen.

 

Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief voor de toeristische sector.

Schrijf u hier in

 

Contact

Pers

Nadia De Vree
nadia.devree@antwerpen.be
+ 32 475 36 71 96
pers.rubenshuis.be

Marketing & communicatie

Harlinde Pellens
harlinde.pellens@antwerpen.be
+ 32 475 85 52 53

Schrijf je in op de nieuwsbrief