Overslaan en naar de inhoud gaan
Header Ans Brys

Travel trade

Het Rubenshuis vernieuwt. Het museum is tijdelijk gesloten. De komende jaren maken we de historische kunstenaarswoning klaar voor de toekomst.

 

Over het museum

In het Rubenshuis in Antwerpen heet Peter Paul Rubens (1577–1640) je persoonlijk welkom. Hier woonde een van de grootste kunstenaars ooit, met zijn eerste en tweede vrouw, en kinderen. Hier schilderde hij in zijn majestueuze atelier, samen met zijn medewerkers. Hier kuierde en filosofeerde hij met vrienden in zijn tuin. Hier koesterde hij zijn weergaloze kunstverzameling. Hier stierf hij in 1640. In zijn huis toont Rubens echt wie hij was: schilder, kunstverzamelaar, vader, vriend én architect, want het belangrijkste deel van dit ‘palazzo’ aan de Schelde ontwierp hij immers zelf.

Het Rubenshuis is uniek in de wereld: het museum heeft een collectie met prachtstukken van de meester zelf, van collega’s en van tijdgenoten. Hun schoonheid en virtuositeit overbruggen moeiteloos de eeuwen. Het verhaal van Rubens’ zijn leven is hier geschreven.

Hoogtepunten

Portiek en tuinpaviljoen

Rubens liet zijn huis naar eigen ontwerp verbouwen en uitbreiden. De eyecatchers zijn de portiek, die de imposante doorgang naar de tuin vormt, en het tuinpaviljoen. Ze waren bijzonder en oogsten heel wat lof en bewondering

Zelfportret

In vergelijking met zijn beroemde collega Rembrandt (1606?-1663), maakt Rubens opmerkelijk weinig zelfportretten: Rubens schildert er vier, Rembrandt ongeveer veertig. Het zelfportret van Rubens is één van de blikvangers van het Rubenshuis. Het heeft ook een iconische waarde voor Antwerpen.

Groot Atelier

Het atelier van Rubens is één van de hoogtepunten van het Rubenshuis. De afmetingen van de ruimte zijn indrukwekkend. In dit atelier ontstaan de meeste werken van Rubens.

Kunstkamer

Rubens koopt en verkoopt kunst. Zijn indrukwekkende verzameling toont hij in zijn kunstkamer. Die geeft Rubens de nodige status en glorie.

Tuin

Een van de mooie plekjes in het Rubenshuis, is de tuin.

Foto: Ans Brys.

 

Verbouwingen

Het museum is tijdelijk gesloten.

De komende jaren maken we het Rubenshuis klaar voor de toekomst. Het gebouw krijgt een grondige restauratie en wordt duurzamer, veiliger en zuiniger. Zijdelings van Rubens’ huis verrijst een nieuw onthaalgebouw van Robbrecht en Daem Architecten. Deze nieuwe ingang vormt het startpunt van een nieuwe en toegankelijke bezoekersroute doorheen het huis en de tuin. Het vernieuwde museum wordt dubbel zo groot.

Meer info kan je hier vinden. 

 

Praktische informatie

Het museum is tijdelijk gesloten.

 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief voor de toeristische sector.

Schrijf je hier in

 

Contact

Pers

Nadia De Vree
nadia.devree@antwerpen.be
+ 32 475 36 71 96
pers.rubenshuis.be

Marketing & communicatie

Harlinde Pellens
harlinde.pellens@antwerpen.be
+ 32 475 85 52 53

Schrijf je in op de nieuwsbrief