Overslaan en naar de inhoud gaan
Rubens

Pers en trade

Bent u touroperator of organiseert u pakketreizen voor groepen of individuele bezoekers? Ontdek hier ons aanbod.

Over het museum

In het Rubenshuis in Antwerpen heet Peter Paul Rubens (1577–1640) u persoonlijk welkom. Hier woonde een van de grootste kunstenaars ooit, met zijn eerste en tweede vrouw, en kinderen. Hier schilderde hij in zijn majestueuze atelier, samen met zijn medewerkers. Hier kuierde en filosofeerde hij met vrienden in zijn tuin. Hier koesterde hij zijn weergaloze kunstverzameling. Hier stierf hij in 1640. In zijn huis toont Rubens echt wie hij was: schilder, kunstverzamelaar, vader, vriend én architect, want het belangrijkste deel van dit ‘palazzo’ aan de Schelde ontwierp hij immers zelf.

Het Rubenshuis is uniek in de wereld: u ontdekt er vandaag een collectie met prachtstukken van de meester zelf, van collega’s en van tijdgenoten. Hun schoonheid en virtuositeit overbruggen moeiteloos de eeuwen. U geniet er van de rust in de tuin, in het drukke stadscentrum. U maakt er kennis met het verhaal van Rubens’ leven en van de bloei van Antwerpen in zijn tijd.

 

 

Moet u zeker zien

Portiek en tuinpaviljoen

Rubens liet zijn huis naar eigen ontwerp verbouwen en uitbreiden. De eyecatchers zijn de portiek, die de imposante doorgang naar de tuin vormt, en het tuinpaviljoen. Ze waren bijzonder en oogsten heel wat lof en bewondering

Zelfportret

In vergelijking met zijn beroemde collega Rembrandt (1606?-1663), maakt Rubens opmerkelijk weinig zelfportretten: Rubens schildert er vier, Rembrandt ongeveer veertig. Het zelfportret van Rubens is één van de blikvangers van het Rubenshuis. Het heeft ook een iconische waarde voor Antwerpen.

Groot Atelier

Het atelier van Rubens is één van de hoogtepunten tijdens uw bezoek aan het Rubenshuis. De afmetingen van de ruimte zijn indrukwekkend. In dit atelier ontstaan de meeste werken van Rubens.

Kunstkamer

Rubens koopt en verkoopt kunst. Zijn indrukwekkende verzameling toont hij in zijn kunstkamer. Die geeft Rubens de nodige status en glorie.

Tuin

Een van de mooie plekjes die u in het huis van Rubens kan bezoeken, is de tuin. De tuin is een reconstructie van de tuin zoals Rubens die voor ogen had in zijn tijd.

 

Verbouwingen

Het Rubenshuis breidt uit en vernieuwt. We bouwen aan een nieuwe totaalbeleving,  zodat het museum verankerd wordt in de 21ste eeuw en klaar is voor de toekomst.

De werken starten in het najaar van 2021 en zijn voltooid in 2024. Een groot deel van de werkzaamheden gaan door in (het achterliggende deel) van de tuin. Het museum blijft open tot 9 januari 2023.

 

Foto: Ans Brys.

 

Rondleidingen

Rubenshuis biedt één groepsrondleiding voor volwassenen met gids aan. Eigen gidsen zijn niet toegelaten.

Opgelet: omwille van het coronavirus is de rondleiding tijdelijk niet te boeken. Van zodra groepsbezoeken opnieuw mogelijk zijn, zijn het aantal deelnemers tijdens de coronaperiode beperkt.

Duur

90 minuten

Capaciteit

  • Max. 10 personen per gids tijdens coronamaatregelen
  • Max. 15 personen per gids na coronamaatregelen

Talen

NL – ENG – FR – DUI

Prijs rondleiding

€ 105; exclusief toegangsprijs tot het museum (€ 8 / groepen vanaf 12 personen: € 6)

Reservering

info@experienceantwerp.be
+32 3 205 56 05
www.experienceantwerp.be

Meer info over de permanente rondleiding in het museum vindt u hier.

 

Foto: Ans Brys.

 

Praktische informatie

Adres, openingstijden, toegankelijkheid

Alle praktische informatie over adres, openingstijden en toegankelijkheid vindt u hier.

Bereikbaarheid met de bus

Autocarparking d’Herbouvillekaai: gratis, geen reservatie nodig. De nieuwe parking voor de autocars ligt helemaal ten zuiden van Antwerpen. Ter hoogte van de Plantinkaai is er een kiss-and-ridezone waar autocaristen eventjes halt kunnen houden om de bezoekers aan de stad te laten op- en afstappen. Autocarparking Gedempte Zuiderdokken: betalend, bedoeld voor kort parkeren.

Plant u met uw wagen naar Antwerpen te komen? Hou er dan rekening mee dat de Antwerpse binnenstad een lage-emissiezone is. Registreer uw wagen voor u naar Antwerpen komt en controleer of u de zone binnen mag.

Toegangsprijzen

Opgelet: omwille van het coronavirus zijn groepsbezoeken tijdelijk niet te boeken. Van zodra groepsbezoeken opnieuw mogelijk zijn, zijn het aantal deelnemers tijdens de coronaperiode beperkt.

Bekijk hier de toegangsprijzen

Vanaf 1 september 2021 wijzigt de toegangsprijs voor het Rubenshuis. Alle informatie over de nieuwe tarieven vindt u hier.

Boek hier uw tickets

Informatie over het reserveren van gidsen vindt u bij Rondleidingen.

 

Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief voor de toeristische sector.

Schrijf u hier in

 

Contact

Pers

Nadia De Vree
nadia.devree@antwerpen.be
+ 32 475 36 71 96
pers.rubenshuis.be

Marketing & communicatie

Harlinde Pellens
harlinde.pellens@antwerpen.be
+ 32 475 85 52 53

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief