Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamers vol kunst in 17de eeuws Antwerpen

28.11.09 - 28.02.10

In 17e eeuws Antwerpen leggen gefortuneerde burgers grote kunstcollecties aan. De kunstverzameling van Rubens was de grootste van de stad, met een groot aantal kostbare collector’s items en exclusieve stukken.

In de kunstkamer van het Rubenshuis kunt u ook vandaag nog een deel van Rubens’ verzameling bewonderen.

 

Nieuw schildergenre

Kunstenaar Willem van Haecht (1593-1637) was gespecialiseerd in het schilderen van ‘kunstkamers’, afbeeldingen van kamers gevuld met schilderijen en andere kunstvoorwerpen. In het begin van de 17e eeuw, ten tijde van Rubens, is dit een fascinerend nieuw schildergenre. Het succes heeft alles te maken met kunstverzamelaars die graag pronken met hun bezittingen. De kunstenaar vangt in één schilderij hun hele collectie. Sommige kunstkamers lijken wel musea. Ze zijn een onuitputtelijk feest voor het oog en de geest. En nu zijn ze ook een ware catalogus van kunstwerken uit die tijd.

 

Drie schitterende kunstkamers

Van Willem van Haecht kennen we slechts drie werken, drie schitterende kunstkamers. Alle drie tonen ze de indrukwekkende collectie van Cornelis Van der Geest (1555-1638), een belangrijk Antwerps kunstverzamelaar. Van Haecht was beheerder van Van der Geests verzameling. De drie kunstkamers vormen het hart van deze exclusieve tentoonstelling waar deze drie topstukken voor het eerst samen werden vertoond.

Andere meesterwerken, van onder meer Anthony van Dyck, David Teniers en Quinten Metsys, werden voor de duur van deze tentoonstelling uitgeleend door de National Gallery in Londen, het Prado in Madrid, het Kunsthistorisches Museum in Wenen, de Engelse Royal Collection en privéverzamelaars.

Schrijf je in op de nieuwsbrief