Oude drukken
Boeken en publicaties van voor de automatisering van het drukproces met de klassieke drukpers. Indrukwekkend handwerk, van kaft tot kaft.
Waardevolle informatie
In de 16de, 17de en 18de eeuw werden boeken grotendeels met de hand vervaardigd. Het zijn waardevolle stukken, omdat elk werk vanzelfsprekend uniek is.
Ook de inhoud maakt ze interessant: ze vormen de rechtstreekse getuigen van het intellectuele leven in die tijd. Ze vertellen ons hoe sterk de Vlaamse kunst werd gewaardeerd door tijdgenoten van toen. De oude drukken rond mythologie, filosofie en theologie zijn sleutelelementen in de studie van de kunstwerken van Rubens en andere Vlaamse meesters.
Groeiende collectie
De collectie oude drukken van Ludwig Burchard – de voortrekker van het Rubensonderzoek in de 20ste eeuw – vormde de basis van de collectie die gaandeweg groeit in omvang. Het oudste exemplaar? Een vroege versie van de Legenda Aurea van Jacobus de Voragine uit 1512. In de jaren 80 werd een pamflet over de brand in de Carolus Borromeuskerk in 1718 aangekocht voor de collectie. Meer recent vervoegde een 18de-eeuwse druk over antiek schoeisel de collectie.
Atypische raadpleging
Je merkt het al: deze oude drukken zijn geen stukken om zonder fluwelen handschoenen aan te pakken. Letterlijk. De bibliotheekmedewerkers helpen je graag op weg. Met aangepaste boekenkussens, loden veters en zuurvrije bladwijzers. Indien er geen kopieën of scans van onze oude drukken bestaan, mag je ze zelf vastleggen op beeld met je camera of smartphone zonder flits.