Kunstwerkdocumentatie

De meest uitgebreide documentatie over vroegmoderne Vlaamse kunst ter wereld? Die vertoeft in het Rubenshuis. Graaf in duizenden documentatiemappen, geordend op naam van de kunstenaar. 

Kunstwerkdocumentatie

Vlaamse Kunst

Het focuspunt van de kunstwerkdocumentatie ligt in de schilder- en tekenkunst uit de zestiende en zeventiende eeuw in de Zuidelijke Nederlanden. 1500 kunstenaars, goed voor 220 lopende meter materiaal. Sterren als Peter Paul Rubens, Jacques Jordaens en Anthony Van Dyck passeren de revue, maar ook kleinere meesters. En zelfs enkele geheime kunstwerken van anonieme creatievelingen. Wie weet onthul jij de maker van zo’n onontdekte parel wel. Je hulp is alleszins welkom. 

Ludwig Burchard

De unieke collectie van Ludwig Burchard vormt de spil van deze kunstwerkdocumentatie. En dan vooral zijn verzamelde informatie rond de Vlaamse kunst van de 16de en 17de eeuw. Denk aan foto’s, reproducties, krantenknipsels en archiefreferenties. Een persoonlijk werkarchief bomvol mogelijkheden. Geen eentonige beeldbank om je onderzoek vorm te geven, maar tastbare eclectische dossiers waarin je uren kan wroeten. Met respect voor de materialen natuurlijk. 

Systematisch spitten

De indeling van de kunstwerkdocumentatie zit ingenieus in elkaar. Eerst geografisch, dan chronologisch, vervolgens naar medium, alfabetisch naar kunstenaarsnaam en daarbinnen nog eens thematisch op genre. De ideale vertrekplaats om je eigen onderzoeksvragen te beantwoorden en er onderweg ... een hele hoop nieuwe tegen te komen. Kunst blijft uitnodigen en verwonderen. 

De kunstwerkdocumentatie (exclusief Rubens) is toegankelijk op open rek in de nieuwe bibliotheek van het Rubenshuis. Andere mappen vraag je eenvoudig online op.  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en activiteiten van het Rubenshuis? Abonneer je op de nieuwsbrief.
Inschrijven