Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Rubenshuis

Online altijd open

Het museum is online altijd open. Laat je rondleiden door het museum met directeur Ben van Beneden als gids, kom alles te weten over portiek en tuinpaviljoen met een online talk en een 360° fotografie tour, duik in onze collectie, ontdek onze aanwinsten en bruiklenen, beluister de audiogids 'De meester leeft' met de Antwerp Museum App, herbekijk het bezoek van de Van Rossems aan het museum en de stad of ontdek wie Rubens was in tekst en beeld of via de podcast van Klara.

Restauratie portiek en tuinpaviljoen

Online talk met Ben van Beneden

"Geen botox, geen fillers, geen herstellingen, geen valse neus, geen valse oren. Neen, het oorspronkelijke materiaal maximaal bewaren." Zo verwoordt directeur Ben van Beneden waar het bij de restauratie van portiek en tuinpaviljoen om draait. In 15 minuten neemt hij u mee op een reis van 400 jaar door de tijd. Zijn verhaal start bij de restauratie van het Rubenshuis in 1939 en maakt af en toe een zijsprong naar de 17de eeuw.

360° fotografie onthult geheimen van gerestaureerde portiek en tuinpaviljoen

Waarom integreerde Rubens een ossenschedel in de portiek? Wat betekenen de Latijnse spreuken boven de toegangen? En waarom plaatste de meester een Herculesbeeld in zijn tuinpaviljoen? Een nieuwe online tour met 360° fotografie legt de geheimen van beide bouwwerken bloot en toont zeldzame sporen van Rubens als architect.

Rubenshuis wint prestigieuze Europa Nostra Award 2020

Met de ‘Europese Erfgoedprijzen / Europa Nostra Awards 2020’ wint het Rubenshuis één van de meest gerenommeerde erfgoedprijzen ter wereld voor de restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen.

Restauratie portiek en tuinpaviljoen voltooid

De eyecatchers van het Rubenshuis, de portiek en het tuinpaviljoen, zijn terug zichtbaar. Na anderhalf jaar is de restauratie voltooid. Beide bouwwerken zijn ontworpen door Rubens zelf en bevatten zeldzame sporen van de meester als architect.

Digitale rondleiding door het museum

Met directeur Ben van Beneden

Wie op woensdag 22 april 2020 de private guide van Ben van Beneden door de kunstenaarswoning van Peter Paul Rubens gemist heeft, krijgt hier een herkansing. De digitale rondleiding in het Engels met Nederlandse ondertitels is hier te bekijken. Een initiatief van Visit Flanders in het kader van het project Vlaamse Meesters.

Over Rubens en zijn leven

Rubens. De podcast

Sara Debroey, redacteur Cultuur Klara bij VRT, neemt u mee op een tocht door het leven van één van de grootste kunstenaars aller tijden. Onderweg krijgt ze gezelschap van verschillende Rubenskenners.

De Van Rossems op bezoek in het museum

Herbekijk de aflevering

Het Nederlandse trio Maarten, zijn broer Vincent en zijn zus Sis, beter bekend als de Van Rossems, bezochten Antwerpen en gingen langs in Museum Mayer van den Bergh, Museum Plantin-Moretus en het Rubenshuis.

Rubens

Over Rubens

Hij kon alles en hij wist alles. Hij was een briljant en veelzijdig kunstenaar, leidde een groot atelier, sprak zijn talen, verzamelde kunst, ontwierp zijn eigen huis, reisde als diplomaat door Europa en was geïnteresseerd in wetenschap. Rubens was een alleskunner.

Over onze collectie en aanwinsten en bruiklenen

Diana en haar nimfen

Aanwinsten en bruiklenen

Het Rubenshuis blijft zijn permanente collectie aanvullen met nieuwe werken. Bekijk hier onze aanwinsten en bruiklenen.

Collectie Rubenshuis online

Duik in de volledige museumcollectie. Ook kunstvoorwerpen die niet te zien zijn, kan u hier bekijken.

Voor kinderen

Thuis met het hele gezin? Zin om samen iets leuks te doen? Wij helpen je graag op weg.

Knutselen

Knutsel met een schoendoos je eigen museum

Rubens verzamelde zelf kunst en had natuurlijk ook zijn eigen werken thuis ophangen. Hij leefde dus eigenlijk in een museum. Maak jij ook je eigen museum?

Niets zo leuk als kleuren

Niets is zo leuk als kleuren. Download je favoriete kunstwerk en kleur het in.

Rubens op kindermaat

Heb je even genoeg van taal en rekenen? Ontdek via Karrewiet alles over Rubens, een superster uit de 17de eeuw.

In quarantaine?

Schrijf je in op de nieuwsbrief