Overslaan en naar de inhoud gaan
Medewerkers halen het zelfportret van Rubens van de muur

Achter de schermen

Een historische kunstenaarswoning renoveren is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor de renovatie kan beginnen, moet eerst de collectie verhuizen. Waar breng je de kunstobjecten onder? Wat zijn de risico’s van zo’n verhuis? En wat met het transport? Achter de schermen zijn we druk bezig om alles in goede banen te leiden. Hoe we dat doen, lees je hier.

Het Rubenshuis sloot op 9 januari 2023 de deuren. Tijdens de renovatie moet de historische kunstenaarswoning volledig leeg zijn, daarom verhuizen 1283 stukken uit de aanwezige collectie. De volledige collectie van het Rubenshuis telt 2820 objecten.

Een deel van de werken gaan naar depots, anderen worden elders in bruikleen getoond of gerestaureerd. Het gaat hierbij niet alleen om de 72 schilderijen, ook 47 meubelstukken, 32 beelden, 195 stukken huisraad, 15 stukken textiel, 729 munten, 8 voorwerpen in edelmetaal, 41 tekeningen en 144 documenten krijgen tijdelijk een nieuwe thuis. ​

Voorafgaand aan de verhuis heeft elk collectiestuk een reeks handelingen ondergaan: na het controleren van materiële gegevens, de conditiechecks van alle werken, het reinigen, labelen en verpakken van elk kunstwerk is de collectie klaar voor het transport naar de verschillende locaties. ​

De afgelopen maanden werd het draaiboek voor de verhuis van de collectie nauwgezet voorbereid. De hele collectie is verhuisd, het museum is helemaal leeg. Kijk hier mee achter de schermen. 

Schrijf je in op de nieuwsbrief