Overslaan en naar de inhoud gaan
Vrijwilliger in het museum

Achter de schermen

Een historische kunstenaarswoning renoveren is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor de renovatie kan beginnen, moet eerst de collectie verhuizen. Waar breng je de kunstobjecten onder? Wat zijn de risico’s van zo’n verhuis? En wat met het transport? Achter de schermen zijn we druk bezig om alles in goede banen te leiden. Hoe we dat doen, lees je hier.

Tijdens de renovatie moet het museum volledig leeg zijn. De komende maanden verhuizen een 40-tal medewerkers de hele collectie. Een deel van de werken gaan naar depots. Een ander deel wordt elders in bruikleen getoond of gerestaureerd. Het gaat niet alleen om schilderijen, onze collectie omvat ook meubels, beelden, stukken huisraad, textiel, munten, tekeningen en documenten.

De verhuis van elk collectiestuk houdt een hele reeks handelingen in. Denk aan het controleren van gegevens in de databank, het nakijken op schimmel en houtworm en het reinigen, labelen en verpakken van het kunstwerk. Ook het transport vormt een uitdaging, net als het bepalen van de verzekeringswaarde. Al die handelingen brengen uitdagingen met zich mee en hiermee proberen we vooraf zo goed mogelijk rekening te houden. 

De afgelopen maanden werd het draaiboek voor de verhuis van de collectie nauwgezet voorbereid. De uithuizing duurt enkele maanden. 

De kunstcollectie in cijfers:

  • 73 schilderijen
  • 39 meubelstukken
  • 20 beelden
  • 77 stukken huisraad
  • 729 munten

Schrijf je in op de nieuwsbrief