De Foodarcheoloog duikt in ons culinair verleden

De Foodarcheoloog duikt in ons culinair verleden

Familie - Lezing voor volwassenen & kinderworkshop
  • Wanneer?

    9 maart 2025

  • Tijdstip?

    Van 10:00 – 11:00 uur

  • Waar?

    Hopland 13, 2000 Antwerpen

  • Hoeveel kost het?

    € 15 / € 13 / € 7 / € 4

Ik wil tickets

De keukengeheimen van onze voorouders ontrafeld

Na de Rubenscocktail en een culinaire voorstelling trakteert de Foodarcheoloog (Jeroen Van Vaerenbergh) het Rubenshuis op zijn debuutverhaal: Wat schaft de put. In deze auteurslezing graaft hij dieper in het culinaire verleden van de mens, geïnspireerd door de lente – waarin het licht steeds meer aan terrein wint – en onze baroktuin. Net als keukenhulp Willemyne, die voor Rubens in elk seizoen de lekkerste gerechten op tafel toverde met kruiden, groenten en fruit van eigen kweek. Al was zero waste koken toen lang niet nieuw. 

Daarom ging Jeroen nóg verder terug in de tijd en traceerde hij elk culinair spoor in de menselijke geschiedenis. Wat aten de Galliërs, Romeinen, Middeleeuwers en zelfs Neanderthalers? Welke rol speelde voeding in hun leven? Welke technieken en ingrediënten zijn vandaag nog steeds relevant? En hoe helpt ons dat vandaag om gezonder, duurzamer en creatiever te koken? De bevlogen verteller neemt je mee in een verhaal om duimen en vingers bij af te likken.

Neem gerust je kinderen mee! Vóór en tijdens de lezing genieten je spruiten (tussen 6 en 12 jaar) van een gratis workshop in het thema van Jeroens boek. Onder begeleiding van een gepassioneerde gids steken ze anderhalf uur lang de culinaire handjes uit de mouwen in ons atelier. Deelname kost niets, maar vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Bio auteur

Jeroen Van Vaerenbergh (1979) studeerde in 2001 aan de KU Leuven af als archeoloog. Hij verdiepte zich jarenlang in opgravingen in Vlaanderen en Italië en raakte geprikkeld door de etensresten van onze voorouders in grachten, kuilen en beerputten. De schat aan informatie over die culinaire geschiedenis deelt hij nu als foodarcheoloog met chefs, producenten, wetenschappers en kunstenaars.

Praktisch

Wanneer

Zondag 9 maart 2025 om 11 uur | kinderworkshop start om 10:45 uur   

  • Deuren: 10:30 
  • Start lezing: 11 uur  
  • Einde event: 12 uur | kinderworkshop eindigt om 12:15 uur 

 

Locatie

Rubenshuis, Hopland 13, 2000 Antwerpen

 

Prijs
Volwassenen (incl. toegangsticket voor de tuin)15 euro
18-26 jaar13 euro
A-kaart13 euro
Kortingspas7 euro
A-kaart met kansentarief4 euro

 

Gratis workshop voor kinderen tussen 6 en 12 jaar van ouders die een ticket hebben voor deze lezing. Reserveer een gratis plekje voor je kind via rubenshuis@antwerpen.be met de volgende info:

  • Aantal kinderen
  • Naam en e-mailadres van de tickethouder

 

Belangrijk
  • Zitplaatsen voorzien
  • Let op: deze zaal is enkel bereikbaar per trap en daarom minder toegankelijk voor rolstoelgebruikers en bezoekers die slecht te been zijn. 
  • Doen je kinderen mee aan de workshop? Voorzie zeker een oud kledingstuk of een keuken- of schildershort. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en activiteiten van het Rubenshuis? Abonneer je op de nieuwsbrief.
Inschrijven