Meer over de tuin

Kijk, ruik en wandel. Door wilde akelei, goudsbloemen, citrusplanten en vijgenbomen. Maar ook langs mispels, zwarte eiken, wintergroene magnolia’s en doodsbeenderenbomen. Een stap in de tuin van Rubens overdondert je met 17.500 planten, bomen, heesters en bloembollen. Kom op adem, net zoals Rubens dat deed in zijn stukje groen tussen schildersopdrachten en het leven van alledag door.  

Meer over de tuin

​​​Ontmoetingsplek in open lucht 

Wie inzoomt op Rubens’ schilderij ​​‘Wandeling in de tuin’ herkent ongetwijfeld enkele sleutelelementen. In deze tuin kruisten dienstmeiden, tuinmannen en leerjongens elkaar tijdens hun drukke dagtaken. Hier keuvelde Rubens met zijn Isabella en Helena. Speelde ​​hij met z’n opgroeiende ​​kinderen en ​​verwelkomde hij kunstenaars en belangrijke gasten voor een informele babbel met de geur van exotische sinaasappel- en limoenbomen in hun neuzen. Ja, trendsetter Rubens plantte het zaadje van de hippe wandelvergadering. 

𝓲

Kleurrijk museum zonder dak 

​​Vandaag ziet de tuin er dankzij een ontwerp van Ars Horti opnieuw even kleurrijk uit als toen. Je vindt er onder andere meiklokjes, kweepeer, hondstand, tulpen, bergamot en laurier. Na omvangrijk onderzoek van honderden archiefdocumenten, bloemstillevens en hoveniershandboeken komt de tuin van Rubens terug tot leven. En ook enkele schriftelijke bronnen – zoals een handgeschreven briefje van Rubens zelf – zetten de hedendaagse tuiniers op het juiste spoor. ​​Rubens was verliefd op zijn tuin. Dat gevoel brengen we vandaag terug. 

​​Dankzij het kleuradvies van modeontwerper Dries Van Noten brengt elk seizoen nieuwe kleuren. In de lente bewonder je vurig gevlamde tulpen. In de zomer kleuren de juffertjes-in-het-groen weelderig. De herfst laat bodembedekkers zoals cyclamen het werk doen. En in de winter zie je de verrassend groene heesters. 

In dit stukje museum zonder dak​​ wandel je van het ene Rubensverhaal in het andere. De tuin is een kleurrijk decor voor de prachtige architectuur van Rubens. Bewonder zijn kunstenaarswoning, wandel door de centrale doorgang van zijn statige portiek of kom op adem bij het tuinpaviljoen. Het zijn de enige originele overblijfselen van Rubens als architect. Bovendien zit alles boordevol verwijzingen naar zijn overtuigingen en vak. Ga zelf op avontuur!

De tuin in detail

Ben je een fanatieke tuinliefhebber? Lees meer over het onderzoek, de herinrichting en de ontwerpkeuzes van de nieuwe tuin. En ontdek de volledige plantenlijst van A tot Z.

 

Vernieuwde tuin

Bezoek de tuin

​​Geniet van Rubens’ groene paradijs.  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en activiteiten van het Rubenshuis? Abonneer je op de nieuwsbrief.
Inschrijven