Meer over de bibliotheek
Al decennialang vinden onderzoekers, studenten en erfgoedliefhebbers hun weg naar de wereldberoemde collectie over Rubens en andere meesters van de Vlaamse kunst. Met honderdduizenden publicaties, oude drukken, kunstwerkdocumentatie en archiefdocumenten botst fictie hier op realiteit. En verandert belangstelling in begeestering.
Gedeelde passie
Ook een boekenfan? Rubens had een privébibliotheek met wel vijfhonderd titels. Tot diep in de nacht verruimde hij er zijn blik op mens en maatschappij. Scrollend door zijn wereldwijde web van papier. Een passie die hij deelde met zoon Albert. En nu met jou. Want precies op dezelfde plek start jouw inkijk in zijn artistieke nalatenschap en dat van zijn toenmalige collega’s.
Zoek het zelf uit!
Wie was die Peter Paul? Hoe stond hij in het leven? Hoe ging hij om met vrouwen? Was hij een player? Of zou hij zich vandaag aansluiten bij de MeToo-beweging? Dacht hij wel eens aan het welzijn van zijn personeel? En stond hij open voor de ideeën van zijn leerlingen? Bouw mee aan het verhaal en ga zelf op onderzoek uit. Woel in het verleden via schilderijen, brieven, boeken en andere archiefstukken.
Staat de naam Rubens erop of erin? Dan vind je het hier. Lange open rekken bundelen alle relevante publicaties over het werk en leven van de kunstenaar. Oudere en fragiele boeken kregen een plekje in depots. Gerangschikt op grootte en bewaard volgens de klimatologische regels van de kunst. Snuffelen in notities van andere kunsthistorici? Raadpleeg dan zeker de onderzoeksarchieven.
Studeren en fantaseren
Ook andere Vlaamse en Europese kunstenaars uit Rubens’ tijd komen aan bod. Monografieën, kunsthandel- en veilingcatalogi, foto’s, tentoonstellingsuitgaven, krantenartikelen en tijdschriften: noem het en het is er. Recent of eeuwenoud. Elk jaar breidt de collectie uit door nieuwe aankopen en schenkingen van auteurs, musea en particulieren.
Op zoek naar specifieke publicaties voor een onderzoek of studie? Reserveer vooraf je stukken en wij leggen alles voor je klaar. Maar neem gerust je tijd om de bibliotheek helemaal te ontdekken. Duik in het aanbod en vlei je neer op een van de studieplekken. Van hieruit heb je een mooi zicht op de tuin en woning. Blijf bij de les, want je verbeelding slaat al snel op hol.
Ruby, Ruby, Ruby, Ruby!
Lang vóór de Swifties, had je de Rubies: diehard fans die zowat alles verzamelden over het leven en werk van Rubens. De Duitse kunsthistoricus Ludwig Burchard bijvoorbeeld. Hij bracht een gigantische collectie documentatie over Rubens bij elkaar. Een man met een missie: een oeuvrecatalogus over de schilder schrijven. Na zijn dood in 1960 ontfermde de Stad Antwerpen zich over zijn rijke archief. Sindsdien zetten experts van over de hele wereld zijn levenswerk voort en bundelden ze het oeuvre van Rubens in een immense catalogus: het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard. De laatste van 46 titels is wellicht dit jaar klaar. De Burchard-collectie vormt trouwens een stevige basis voor de onderzoekscollecties in de bibliotheek van het Rubenshuis.