Overslaan en naar de inhoud gaan

Vorstelijke vluchtelingen. William en Margaret Cavendish in het Rubenshuis (1648-1660)

01.10.06 - 31.12.06

Deze tentoonstelling bood een interessante inkijk in de leefwereld van William en Margaret Cavendish en het culturele leven in Antwerpen in de eerste jaren na de dood van Rubens.

In 1648, acht jaar na de dood van Rubens, is zijn huis in Antwerpen een toevluchtsoord voor William en Margaret Cavendish, de latere hertog en hertogin van Newcastle. Het echtpaar verbleef 12 jaar in de voormalige woning van de schilder.

William Cavendish (1593-1676) was een liefhebber van de kunsten. Hij was dichter en toneelschrijver, beschermer van muziek, beeldende kunst en architectuur, en gefascineerd door wetenschap. Hij was ook een bijzonder geoefend ruiter. In de voormalige woning van Rubens vestigde hij een rijschool die van heinde en verre bezoekers trok, inclusief het puikje van de hoge adel. 

Cavendish’ tweede vrouw, Margaret (1623-1673) was een eigenzinnige schrijfster. Ze was een van de eerste vrouwen uit de literatuurgeschiedenis wiens werk nog tijdens haar leven en onder haar eigen naam werd gebundeld. Een hele verdienste in die tijd.

Schrijf je in op de nieuwsbrief