Overslaan en naar de inhoud gaan
RH_vernieuwt

Volg de werkzaamheden

Benieuwd naar onze toekomst? Volg hier de werkzaamheden en krijg een exclusieve blik achter de schermen. 

 

De werken in woord en beeld

Zomer 2022

Laatste graafwerken

Vanaf maandag 27 juni tot en met zondag 10 juli graven wordt de kelder uitgegraven tot 10 meter onder de stoep. Gedurende deze fase zullen vrachtwagens ’s morgens en ’s avonds zand afvoeren.
 

Bouwverlof

Vanaf 11 juli  tot en met 31 juli is het rustig op de werf. Tijdens deze drie weken genieten onze bouwers van het bouwverlof.
 

Start ruwbouw

Eind augustus verwachten we een grote kraan om te starten met de ruwbouw. Voor de levering van deze kraan zal Hopland 1 dag afgesloten worden. De datum waarop dit zal gebeuren, wordt in de loop van augustus gecommuniceerd. 

Lente 2022

Op 19 april 2022 start de meest intensieve fase van de opbouw van het nieuwe onthaalgebouw van het Rubenshuis. Na de voorbereidingswerken op Hopland 13 begint BAM Interbuild aan de uitvoering van het ontwerp van Robbrecht & Daem architecten.
 
Van 19 april tot en met 10 juni breidt de werfzone tijdelijk uit naar het openbaar domein en is er hinder op en rond Hopland. Op sommige dagen is de verkeerssituatie verstoord.

 

Tijdelijke werfzone Meistraat

Deze fase van de werkzaamheden is meteen ook de meest intensieve. Voor de beschoeiing van de kelderverdiepingen wordt de werfzone tijdelijk uitgebreid met de laad- en loszone van de Meistraat voor de plaatsing van metershoge silo’s, containers, een pomp en een menger.

Daar wordt het cementmengsel aangemaakt en via een hogedrukleiding en een tijdelijke bovengrondse portiek boven Hopland aangevoerd naar de werf. Een 30 meterslange boorarm spuit dit mengsel 28 meter diep in de grond tot op de kleilaag. Deze innovatieve techniek stabiliseert eventuele verontreinigen in de grond zodat die zich niet kunnen verplaatsen. Een vijftal vrachtwagens voeren ’s morgens slib af.

 

Hopland 13 in cijfers

Het gebouw naar een ontwerp van Robbrecht en Daem architecten verwijst naar de rijke bouwtradities van de Italiaanse palazzo‘s. De gevel wordt opgebouwd uit horizontale lijnen en verticale cilindrische elementen. Zo ontstaat een uniform geheel tussen de nieuwe gevels, die op hun beurt interfereren met de gevel van het Rubenshuis. Het gebruik van ronde elementen zorgt voor een boeiende lichtwerking in het gebouw, zowel overdag als bij valavond en nacht. De twee monumentale wenteltrappen verwijzen naar de dynamische beeldtaal van Rubens.

Enkele cijfers

 • 4.000m³ uit te graven grond
 • 28 meter diep zijn de funderingen
 • 10 meter diep is de kelder
 • 1.400m³ stortbeton; ca 9m³ per betonmixer
 • 350 ton wapeningsstaal, waarvan 200 ton te vlechten op de werf en 150 ton in prefab betonelementen
 • 20 geothermische boringen op een diepte van 150m
 • 456 cilindrische elementen; deze ronde kolommetjes in architectonisch beton worden tegen de voor-en achtergevel geplaatst. Ze hebben een diameter van 18cm en zijn 420cm hoog op het gelijkvloers en 340cm hoog op de verdiepen
 • 800m² glas, verdeeld over de voor- en achtergevel
 • 48 zonnepanelen
 • 700 liter verf voor de schilderwerken

 

April 2022: beschoeiing van de kelderverdiepingen

 • Vanaf april start de beschoeiing van de kelderverdiepingen. Dit is de meest intensieve periode van de werkzaamheden waarbij de ondergrondse betonwanden gerealiseerd worden.

 

Maart 2022: plaatsing van geothermische palen

 • Er worden 20 geothermische palen geplaatst die zorgen voor de verwarming/koeling van de nieuwbouw. 

 

 

Februari 2022: start werkzaamheden nieuwbouw

 • De werfzone op Hopland en in de tuin van het Rubenshuis wordt geïnstalleerd. Op die manier verlopen de werkzaamheden veilig voor bezoekers en bewoners.
 • De werkzaamheden starten met noodzakelijke afbraakwerken in de tuin: de blinde muur van Hopland en de pergola worden afgebroken. 

 

 

Werkzaamheden opvolgen?

Wilt u de start en de voortgang van de werken volgen? Schrijf u dan hier in op de nieuwsbrief. U krijgt een exclusieve preview achter de schermen en zit mee op de eerste rij terwijl het Rubenshuis geschiedenis schrijft. 

Inschrijven nieuwsbrief
 

Lees hier meer over de toekomst van het Rubenshuis

Een nieuw gebouw

Schrijf je in op de nieuwsbrief