Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto van de Rubenstulp: fel rood met gele vlammen op het blad

Haal een Rubens(tulp) in huis

Historische tulpen in het Rubenshuis

De tulp is tegenwoordig terug te vinden in de meeste tuinen en boeketten. In de 17de eeuw was dat nog niet zo. In Rubens’ tijd was de bloem exotisch en erg zeldzaam. Er bestaan nu nog historische tulpenbollen die teruggaan tot de 17de eeuw. Ze worden beschouwd als exclusief, levend antiek.

De Rubenstuin

Hoe Rubens’ renaissancetuin er precies uitzag, weten we niet helemaal. De huidige tuin is een reconstructie gebaseerd op archiefonderzoek. We kennen ook de populaire modelboeken voor tuinaanleg uit de 17de eeuw en we hebben een lijst van botanische boeken uit Rubens’ bibliotheek. Deze bronnen hielpen om Rubens’ tuin weer tot leven te wekken. De kunstenaar had interesse voor alles wat nieuw was. Hierbij hoorde ook de tulp. De bloem was exotisch, zeldzaam en dus kostbaar.

Een welgesteld man als Rubens kon zich tulpen veroorloven in zijn tuin. Eenkleurige rode, gele of witte tulpen waren relatief goedkoop. Veelkleurige tulpen werden hoger gewaardeerd. Zij stonden centraal, zo geplant dat je iedere bloem apart kon bewonderen.

De populariteit van ‘gebroken’ tulpen

Tulpen met een gevlamde of ‘gebroken’ tekening waren het populairst in de 17de eeuw. De reden van het ontstaan van de mooie kleurpatronen was onbekend. Dit mysterie verhoogde de aantrekkingskracht en dreef de prijzen van deze tulpensoorten op.

Men ontdekt pas in 1928 dat de bijzondere tekening veroorzaakt wordt door het mozaïekvirus. Geïnfecteerde bollen produceren identieke planten maar deze worden verzwakt door het virus. Tegenwoordig worden nog maar weinig ‘gebroken’ tulpen gekweekt. Er zijn wel hybriden op de markt die de schoonheid van de subtiele kleuring benaderen.

Historische tulpen in de museumshop van het Rubenshuis

In de museumshop van het Rubenshuis zijn uitzonderlijk vier soorten historische tulpenbollen te koop. In tegenstelling tot de populaire tulpen uit Rubens’ tijd zijn zij niet aangetast door het mozaïekvirus. Deze tulpen werden zorgvuldig geselecteerd op hun gevlamde tekening. Het zijn niet geïnfecteerde kweekproducten die ontwikkeld werden op basis van Darwintulpen.

Prijs

 • Prijs per bol: € 6,50
 • Pakket van 4 tulpenbollen (naar keuze): €20 

 Actie geldig van 02/10/2022 tot en met 30/10/2022 of zolang de voorraad strekt.

Soorten:

De soorten die verkocht worden zijn:

 • de ‘Rubens’: helderrood - geel gevlamd

  Foto van de Rubenstulp: fel rood met gele vlammen op het blad

 • de ‘Absalon’: paars - geel gevlamd

  Foto van ‘Absalon’ tulp: paars - geel gevlamd

 

 • de ‘Black and White’: donker paars - wit gevlamd

  Foto van ‘Black and White’ tulp: donker paars - wit gevlamd

 • de ‘Bridesmaid’: rozerood - wit gevlamd

  de ‘Bridesmaid’: rozerood - wit gevlamd

Plantadvies

Plantadvies voor de tulpenbollen vind je hier.

Schrijf je in op de nieuwsbrief