Overslaan en naar de inhoud gaan

Rubens Privé

“Kinderportretten waren misschien wel Rubens’ grootste specialiteit. Enkele van zijn mooiste werken ontstonden toen hij zijn eigen kinderen of die van zijn vrienden schilderde.” (Rutger Tijs. De andere Rubens)

Rubens was naast schilder, zakenman en diplomaat ook en vooral een familieman. Tot de allermooiste en meest intieme portretten van Rubens behoren ongetwijfeld de beeltenissen van zijn familie: zijn beide echtgenotes – de jong gestorven Isabella en de beeldschone Helena – zijn kinderen, zijn broer, zijn schoonzussen en zijn zwagers. Viermaal in zijn carrière portretteert de meester ook zichzelf. Drie van die zelfportretten ziet u verenigd tijdens ‘Rubens privé’.

“Hij tekende de gezichten van zijn zoons Albert en Nicolaas met liefdevolle zorgvuldigheid en brengt in zijn schilderijen ontelbare gebaren en houdingen van de jongens over. Ze worden door elkaar buitelende cherubijntjes – verlegen, lieftallig, grappig of avontuurlijk.” (C.V.Wedgwood. De wereld van Rubens)

Hoewel zijn geliefden wel eens in andere schilderijen opduiken, maakt Rubens de portretten niet in opdracht. Hij maakt ze voor zichzelf en zijn familie. In een tijd dat er nog geen foto’s of selfies zijn, legt Rubens een moment in de tijd vast. Hij wil zijn geliefden herinneren zoals ze op dat moment zijn: jong, mooi, gelukkig. In een onbevangen pose. Met compleet vertrouwen tussen maker en model.

In de tentoonstelling, samengesteld door internationale Rubensspecialisten, ziet u een vijftigtal schilderijen en tekeningen verenigd. Ze komen even weer thuis uit topmusea van over de hele wereld (Uffizi Firenze, British Museum Londen, Musée du Louvre Parijs, de Hermitage Sint-Petersburg en de collecties van de Prins van Liechtenstein en de Engelse koningin). In het Rubenshuis, het huis waar de meester dertig jaar woonde en werkte.

 

Praktisch

  • Rubens Privé. De meester portretteert zijn familie
  • De familiereünie loopt van 28 maart 2015 tot en met 28 juni 2015
  • Toegang: € 10 / € 8 / gratis

Schrijf je in op de nieuwsbrief