Overslaan en naar de inhoud gaan
Ans Brys

Rondleiding door een medewerker van het Rubenshuis

Voordat de deuren van het museum sluiten, nemen we graag in stijl afscheid. Tijdens de rondleidingen leer je de medewerkers van het Rubenshuis kennen aan de hand van hun persoonlijke rondleiding.

  zaterdag 10 december 2022 van 11:00 tot 12:00
  Meer momenten
  zondag 11 december 2022 van 11:00 tot 12:00
  zondag 18 december 2022 van 11:00 tot 12:00
  zondag 18 december 2022 van 13:00 tot 14:00
  zondag 8 januari 2023 van 11:00 tot 12:00

Het Rubenshuis sluit zijn deuren en dat is ook voor de medewerkers nog even wennen. Voordat de deuren van het museum sluiten, nemen de collega’s graag in stijl afscheid. Tijdens één van de rondleidingen leer je de medewerkers van het Rubenshuis kennen aan de hand van hun persoonlijke rondleiding. Elk van hen vertelt iets anders over de woning en het atelier van Rubens en over zijn en haar favoriete kunstwerken.

 

Praktisch

 • 19 november, 20 november, 27 november, 3 december, 4 december, 10 december, 11 december, 18 december en 8 januari van 11u tot 12u
 • Prijs: €17/ €13/ €5 – Heb je recht op een korting? Breng je kortingsbewijs mee en toon het met je e-ticket.
 • Koop je ticket via onderstaande knop en kies de datum van een Rubenshuiscollega naar keuze. 

Koop hier je ticket

Patsy Huysmans en Peter Ceulemans - erfgoedbewakers Rubenshuis
Zaterdag 10 december 2022, om 11 uur

Bracht je al eerder een bezoek aan het Rubenshuis? Dan is de kans groot dat je Peter of Patsy hebt gezien. Als portier en erfgoedbewaker verlenen zij jouw toegang tot het huis van Rubens en staan zij in voor een veilig bezoek.

Door weer en wind hebben Peter en Patsy letterlijk honderdduizenden bezoekers door de hoofdpoort van de Wapper zien komen. Ze kennen de hoekjes en kantjes van het museum uit hun broekzak. Patsy en Peter stellen zich graag aan jou voor. Waarom doen ze hun job graag? Wat zijn de gekste dingen die ze al hebben meegemaakt? En wat zijn hun favoriete kunstwerken?

Ute Staes – Bibliothecaris Rubenshuis
Zondag 11 december 2022, om 11 uur

Ute Staes is de bibliothecaris van het Rubenianum, het onderzoekscentrum voor Rubens en zijn tijdgenoten. Met zicht op het magnifieke Rubenshuis speuren onderzoekers van heinden en verre hier publicaties en documentaire archieven af om meer te weten te komen over de meesters van de 17de eeuw. 

Gedurende de afgelopen 100 jaar verzamelde het Rubenianum over hen al meer dan 2 kilometer aan collecties bij elkaar: van hele oude drukken tot nagelnieuwe publicaties, van unieke foto’s en notities tot obscure artikels uit de medische wereld... Maar waar dienen al die papieren toe? Valt er dan na 400 jaar onderzoek nog steeds zoveel te ontrafelen over Rubens en de zijnen? 

De bibliothecaris blaast het stof van al deze boeken recht het Rubenshuis in tijdens een verhaal over grote mythen en uitzinnige fabels, ernstige feiten en kleine geschiedenissen met steeds een constante: een grote liefde voor het geschreven woord!

Martine Maris – conservator Rubenshuis
Zondag 18 december 2022, om 11 uur (volzet) en 13 uur

Martine is conservator van de kunstcollectie en het historische  huis. Ze staat in voor het roerend en onroerend erfgoed en voor de permanente presentatie in het museum. Kortom ze zorgt met hart en ziel voor alles wat je in het Rubenshuis kan zien.

Martine legt uit waarom het Rubenshuis nu net gaat sluiten. Martine is altijd op zoek naar de balans tussen bescherming en beleving. Ze vertelt hier meer over vanuit het standpunt wat het beste is voor de kunstcollectie en het historische huis.

Brecht Vanoppen – Editor centrum Rubenianum
Zondag 8 januari 2023, om 11 uur

Brecht is editor van het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard, de wetenschappelijke catalogus van Rubens' volledige oeuvre. Deze wordt hier in het Rubenshuis geproduceerd.  

Brecht vertelt je graag meer over het historisch huis. Op 18 november wordt hierover een nieuw volume van het Corpus Rubenianum gepubliceerd. Hij neemt je mee door het huis met de kamers, pantheon/antiquarium, leerlingenatelier, groot atelier, portiek, muurschilderingen, de trap enzovoort. Het huidige gebouw is een reconstructie en ode aan Rubens maar wijkt op sommige plaatsen sterk af. Wat is het ooit wel geweest? Brecht ondersteunt zijn verhaal met afdrukken van Harrewijn prenten.

Onze activiteiten

atelier_laatstekans

Kom nog een laatste keer bij Rubens over de vloer

De komende weken is het je laatste kans om het Rubenshuis te bezoeken. Op 9 januari sluit het museum tijdelijk voor renovatie en uitbreiding. Met een rijkelijk gevuld programma neemt het Rubenshuis afscheid van het publiek. Met concerten, rondleidingen, een cocktaildegustatie, lezingen en nocturnes neemt het Rubenshuis afscheid van het publiek. Ontdek hier het volledige aanbod.

Schrijf je in op de nieuwsbrief