Overslaan en naar de inhoud gaan
©LUCID_Rubenshuis_Bril_02_0.jpg. ©LUCID_Rubenshuis_Bril_02_0.jpg.

Twee nieuwe aanwinsten

Het Rubenshuis heeft er twee nieuwe aanwinsten bij. Het ene wordt na 400 jaar opnieuw herenigd met een kunstwerk waarop het staat afgebeeld, het andere komt letterlijk opnieuw thuis.

Het Rubenshuis heeft er twee nieuwe aanwinsten bij: Berglandschap met saters en geiten bij een waterval van Vlaams landschapsspecialist Paul Bril (1554-1626) en de antieke sculptuur Trapezophoros (2de eeuw). Voor beide kunstwerken is het Rubenshuis geen onbekende bestemming. Het landschapsschilderij van Bril is prominent weergegeven op ‘De Kunstkamer van Cornelis van der Geest’. Brils werk prijkt nu naast de Kunstkamer.

Tussen 1618 en 1626 bevindt Trapezophoros zich in Rubens’ collectie en dient het beeld meermaals als inspiratie voor zijn werk. Na 400 jaar komt het werk terug thuis.

Met de steun van de Vrienden van het Rubenshuis slaagde het museum erin om deze kunstwerken permanent te verwerven ter ere van voormalig directeur Ben van Beneden.

Paul Bril (1554-1626), Berglandschap met saters en geiten bij een waterval, ca. 1616/1619, olieverf op doek, 65 x 89 cm – © LUCID

Trapezophoros, Griekenland of Klein-Azië, 2de eeuw, marmer – © LUCID

Schrijf je in op de nieuwsbrief