Overslaan en naar de inhoud gaan

Schuttersketen

Deze schuttersketen is waarschijnlijk een cadeau van Nicolaas Rockox. Rockox schenkt, als hoofdman van de Kolveniers, deze schuttersketen aan Rubens als bijkomende beloning voor de monumentale Kruisafneming.

Op deze schuttersketen, of gildebreuk, van een kolveniersgilde staat achteraan op het borstschild een inscriptie. Hierop staat dat de breuk in 1614 door Nicolaas Rockox aan Rubens is geschonken.

 

Bijkomende beloning

Een jaar later voltooit Rubens de monumentale Kruisafneming voor het altaar van de Kolveniers in de Antwerpse kathedraal. Hij wordt daarvoor vereerd met het erelidmaatschap van het gilde. Dat was een hele eer. Mogelijk was de keten een bijkomende beloning voor de geleverde diensten. Rockox was op dat moment voorman van het gilde.

 

Papegaaischieten

In de Middeleeuwen waren in de steden schuttersverenigingen opgericht. Zij stonden in voor de bewaking van de stad. Na 1500, met de komst van vuurwapens (klovers) ontstonden ook ‘kloveniers’ of ‘kolveniers’. De Kolveniers waren in Rubens’ tijd één van de zes stedelijke schuttersgilden. Het belangrijkste evenement van het jaar was het ‘papegaaischieten’. De beste schutter kreeg een zilveren papegaai uitgereikt, die aan een zilveren ketting werd gehangen. Hij mocht de keten één jaar dragen en verkreeg de titel van ‘gildekoning’.

 

Specificaties

  • Schuttersketen van een Kolveniersgilde
  • Valençiennes, 1614
  • Verguld zilver
  • Langdurig bruikleen van baron Robert de Vinck de Winnezeele (1907-83), echtgenoot van gravin M-M. Le Grelle

Schrijf je in op de nieuwsbrief