Overslaan en naar de inhoud gaan

Samenwerkingsverband Kunstmusea Antwerpen

Rubenshuis, Rubenianum en Museum Mayer van den Bergh

In het Samenwerkingsverband Kunstmusea Antwerpen vullen de partnerinstellingen elkaar aan en stemmen ze hun beleid op elkaar af. Samen zijn ze een internationaal kennisknooppunt.

De collecties van het Rubenshuis, het Rubenianum en het Museum Mayer van den Bergh overspannen samen een hele rijke en cruciale periode uit de Vlaamse kunst en cultuur: de middeleeuwen, de renaissance en de barok. Ze werken elk – op een boogscheut van elkaar - vanuit een historische locatie met een bijzondere collectie. Door hun expertise te bundelen bedienen ze samen diverse publieksgroepen:  zowel lokaal als internationaal, zowel geïnteresseerde liefhebbers als professionals.

Samenwerken is voor de drie instellingen een middel om samen meer te bereiken en toch uniek te blijven. De samenwerking krijgt concreet vorm door:

  • expertise te bundelen en beschikbaar te stellen voor een divers publiek. Het Rubenianum organiseert bijvoorbeeld symposia die zijn afgestemd op lopende tentoonstellingen of projecten in het Rubenshuis en het Museum Mayer van den Bergh;
     
  • communicatie op elkaar af te stemmen;
     
  • een combiticket aan te bieden voor de twee musea;
     
  • een gezamenlijk aanbod van evenementen: het tentoonstellings- en lezingenprogramma en de vakantieateliers van de drie instellingen wordt op elkaar afgestemd.

Schrijf je in op de nieuwsbrief