Overslaan en naar de inhoud gaan

Rubenshuis wint prestigieuze Europa Nostra Award 2020

Met de ‘Europese Erfgoedprijzen / Europa Nostra Awards 2020’ wint het Rubenshuis één van de meest gerenommeerde erfgoedprijzen ter wereld voor de restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen. Het Rubenshuis is samen met 21 erfgoedinstellingen laureaat en heeft vandaag, 7 mei 2020, in de categorie Instandhouding [conservatie] gewonnen. De jury prijst niet alleen de restauratie van de enige overblijvende architecturale elementen van Rubens, maar ook het ontwerp en de plaatsing van de glazen luifel.

Verslag van de jury

De jury prijst de “minimale conservatie, door zowel jonge als ervaren conservators, om de iconische maar kwetsbare, gebeeldhouwde portiek te behoeden en dit gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat in eerste instantie uitgevoerd werd om de meest geschikte conservatiemethoden te bepalen en dat tijdens uitvoering de oorspronkelijke kleuren van het paviljoen aan het licht gebracht heeft. De glazen luifel is ontworpen met veel gevoel en respect voor de portiek met het beeldhouwwerk dat ook voorkomt in de schilderijen van Rubens, een kunstenaar met Europese en zelfs wereldbetekenis.”

De laureaten werden eerder geselecteerd door onafhankelijke jury’s met erfgoedexperten uit heel Europa.

 

Online talk met Ben van Beneden

Directeur Ben van Beneden vertelt over de restauratie van portiek en tuinpaviljoen. In 15 minuten neemt hij u mee op een reis van 400 jaar door de tijd. Zijn verhaal start bij de restauratie van het Rubenshuis in 1939 en maakt af en toe een zijsprong naar de 17de eeuw.

"Geen botox, geen fillers, geen herstellingen, geen valse neus, geen valse oren. Neen, het oorspronkelijke materiaal maximaal bewaren."

 

Over de restauratie van portiek en tuinpaviljoen

Portiek en tuinpaviljoen zijn de eyecatchers van het Rubenshuis. Ze structuren het complex en verlenen het huis betekenis. Na een intensieve voorbereiding zijn ze van 2017 tot 2019 gerestaureerd. Dankzij een combinatie van conserverende en beschermende maatregelen komen de gebeeldhouwde details na een minutieuze behandeling weer tot hun recht. Een glazen vlinderluifel beschermt de portiek en voorkomt steenerosie en vervuiling. De bezoekers betreden de woning van Rubens opnieuw zoals hij die bedacht heeft: met een spectaculair zicht op de portiek en het tuinpaviljoen. Beide elementen zijn ontworpen door Rubens zelf en zijn zeldzame sporen van de meester als architect.

 

Over de Europese Erfgoedprijzen / Europa Nostra Awards

De Europese Erfgoedprijzen / Europa Nostra Prijzen zijn door de Europese Commissie in 2002 gelanceerd en worden sindsdien door Europa Nostra beheerd. Europa Nostra is de Europese stem van de burgermaatschappij dat zich inzet voor het behoud en de bevordering van het cultureel en natuurlijk erfgoed.

De Europese Erfgoedprijzen/ Europa Nostra Prijzen vieren en bevorderen de beste praktijken op het gebied van erfgoedbehoud, onderzoek, beheer, vrijwilligerswerk, onderwijs en communicatie. Op die manier dragen ze bij tot een sterkere publieke erkenning van cultureel erfgoed als een strategische hulpbron voor de samenleving, de economie en het milieu van Europa. De prijzen worden gefinancierd door het “Creative Europe”-programma van de Europese Unie.

Schrijf je in op de nieuwsbrief