Overslaan en naar de inhoud gaan

'Rubens privé', een verhaal van vreugde en verdriet

Kom samen met uw groep of vereniging op bezoek bij een van Antwerpens beroemdste families: de Rubens’en.

Rubens is een gelukkig man: zeer getalenteerd, intelligent, charmant. Hij is een gevierd kunstenaar die omgaat met de groten der aarde. Maar de superster is ook een familieman: gelukkig huwelijk, dol op zijn kinderen. Tot het noodlot toeslaat. Op enkele jaren tijd verliest hij zijn broer Filips, zijn dochtertje Clara Serena en zijn vrouw Isabella.

In 1630, vier jaar na de dood van Isabella, hertrouwt Rubens met Helena Fourment, ‘het mooiste meisje van Antwerpen’. Hij is drieënvijftig, zij zestien. Met Helena beleeft Rubens een tweede jeugd. Ze schenkt hem vijf kinderen. Tot aan zijn dood is zij zijn muze. Op de portretten die Rubens van haar maakt, kijkt Helena ons aan met stralende ogen en een blos op haar wangen.

De meester leidt op dat moment een bruisend atelier waar de NV Rubens op volle toeren draait. Sommige van zijn bekendste werken zoals de ‘Kruisoprichting’ en de ‘Kruisafneming’ schitteren dan al op groot formaat in Antwerpse kerken. Maar Rubens is niet alleen de meester van de monumentale, religieuze schilderijen. Hij is ook een van de knapste portrettisten van zijn tijd. Tot de allermooiste en meest intieme portretten van Rubens behoren ongetwijfeld de beeltenissen van zijn familie: zijn beide echtgenotes, zijn kinderen, zijn broer, zijn schoonzussen en zijn zwagers. Deze portretten zijn niet bedoeld voor de openbaarheid. Het zijn zeldzaam eerlijke werken, met veel liefde gemaakt. In compleet vertrouwen tussen maker en model.

Deze rondleiding geeft u een unieke inkijk in het leven van Rubens als familieman.

 

Praktisch

De rondleiding is gebaseerd op Rubens’ persoonlijke leven en de topstukken uit de tentoonstelling.

 • Duur: 90 minuten
 • Prijs gids: € 75 + € 5 administratiekosten
 • De toegang tot het museum is niet inbegrepen in de prijs van de gids. Vanaf 12 personen geldt het reductietarief van € 8
 • Maximum 15 personen per gids

 

Reservatie

Visit Antwerpen
Grote Markt 15
2000 Antwerpen
Tel. +32 (0)3 232 01 03
visit@antwerpen.be

Kantoren zijn open van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 16 uur.
Gesloten op zaterdag en zondag.

 

Opgelet

 • De familie Rubens verwacht veel bezoek deze drie maanden. De capaciteit van het Rubenshuis is beperkt. Boek dus tijdig uw groepsbezoek.
   
 • Met of zonder gids: voor groepen is reserveren verplicht. U kan elektronisch reserveren via visit@antwerpen.be.
   
 • Groepsbezoeken en groepsrondleidingen zijn mogelijk van 28 maart tot en met 28 juni 2015. Het Rubenshuis is gesloten op maandag, 1 mei (Dag van de Arbeid) en 14 mei (O.L. Heer Hemelvaart).
   
 • Groepen bestaan uit minimum 12 en uit maximum 15 personen. Uitzonderingen zijn niet toegestaan, het Rubenshuis is een historisch huis met kleine ruimtes.
   
 • Om de drukte te kanaliseren, wordt er gewerkt met tijdsblokken: per uur worden 4 groepen van maximum 15 personen tot de tentoonstelling toegelaten. Dat is een groep per kwartier.
   
 • De tentoonstellingsruimte ligt op de eerste verdieping. Het Rubenshuis is een historisch gebouw zonder lift. Het spijt ons u te moeten meedelen dat de tentoonstelling ‘Rubens privé niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en buggy’s.
   
 • Aanvullend lesmateriaal is beschikbaar vanaf 1 februari 2015 via deze website.

Schrijf je in op de nieuwsbrief