Overslaan en naar de inhoud gaan

Portret van Hendrick Liberti

Langdurige bruikleen sinds 2016

Dit portret maakte in 1639 deel uit van de kunstverzameling van de Engelse koning Karel I. Van Dyck schilderde het doek omstreeks 1627.

Afgebeeld is Hendrick of Henricus Liberti (ca. 1600-1669), een van de meest toonaangevende muzikanten in het Antwerpen van Rubens’ tijd. Na een carrière als zanger van het Antwerps kathedraalkoor werd Liberti in 1628 benoemd tot organist van de kathedraal. Hij componeerde eveneens verschillende muziekstukken, waarvan er slechts enkele bewaard bleven.

Op het manuscript waarmee de musicus op dit portret is afgebeeld, zijn de eerste noten van zijn canon Ars longe ars longa vita brevis (‘kunst duurt voort, het leven is kort’) te lezen. De gouden ketting waarmee hij poseert, ontving Liberti vermoedelijk van het hof te Brussel, waar zijn composities werden opgevoerd. Aangezien de artistieke en muzikale milieus erg verweven waren, kenden de muzikant en Van Dyck elkaar. Het is dus niet verwonderlijk dat Liberti zich liet afbeelden door een kunstenaar met Europese faam als Van Dyck om zijn positie aan de Antwerpse kathedraal te belichten. 

 

Specificaties

  • Anthony van Dyck (1599-1641)
  • Portret van Hendrick Liberti
  • Olieverf op doek
  • Langdurige bruikleen, The Phoebus Foundation
Ga naar

Schrijf je in op de nieuwsbrief