Overslaan en naar de inhoud gaan

Peter Paul Rubens

Enkele jaren geleden kocht de Koning Boudewijnstichting op een veiling in New York een notitieboek met Rubens' theoretische aantekeningen. Ondertussen kreeg dit belangrijke manuscript een ereplaats in de permanente collectie van het Rubenshuis.

Het notitieboek is een van de vier gekende kopieën van Rubens' handgeschreven exemplaar. Dat ging in 1720 in de vlammen op bij een spectaculaire brand in het Louvre.

 

Het ‘De Ganay-manuscript’

Het zogenaamde ‘De Ganay-manuscript’ stamt uit de zeventiende eeuw. Het is wellicht enkele jaren na de dood van Rubens geschreven door iemand uit Rubens' intieme kring. Het boek maakt duidelijk dat Rubens, naast een groot en bevlogen kunstenaar, ook een buitengewoon gedreven en eigenzinnige theoreticus was.

In het boek worden Rubens' ideeën over perspectief, anatomie, proporties en symmetrie uitgelegd. Rubens maakt ook een studie van menselijke passies, waarbij hij literatuur met schilderkunst vergelijkt.

Rubens’ theoretische notaboek wordt opgenomen in een volgend deel van het Corpus Rubenianum, de meerdelige catalogus over het oeuvre van Rubens. Auteurs zijn Prof. Arnout Balis (professor emeritus VUB) in samenwerking met Dr. David Jaffe (Rubenskenner en voormalig conservator van de National Gallery in Londen).

Schrijf je in op de nieuwsbrief