Overslaan en naar de inhoud gaan
Isabella

Peter Paul Rubens

Rubens schilderde dit portret in 1625, toen Isabella korte tijd in Antwerpen verbleef. Een mooi voorbeeld van Rubens’ superieure kwaliteiten als portrettist.

Samen met haar echtgenoot, aartshertog Albrecht, behoorde Isabella (1566-1633) tot de belangrijkste opdrachtgevers van Rubens. Na de dood van Albrecht in 1621 trad Isabella toe tot de Clarissen of ‘Arme Klaren’, een door de heilige Franciscus en de heilige Clara van Assisi gestichte kloosterorde. Ten teken van rouw kleedde Isabella zich voor de rest van haar leven in het habijt van de orde.

Rubens schilderde het portret in 1625 toen Isabella korte tijd in Antwerpen verbleef. Ondanks de eenvoud stralen Rubens’ superieure kwaliteiten als portrettist ervan af. Met weinig middelen heeft hij een uiterst indringende beeltenis van zijn opdrachtgeefster geschilderd. Pose en blik suggereren sympathie tussen model en schilder, en verlenen het portret een bijna intiem karakter. Opvallend is de schetsmatige uitvoering van het portret, waarvan alleen het gezicht en de sluier zijn afgewerkt. Dit heeft te maken met de functie van het portret: Rubens gebruikte het als model voor de officiële staatsieportretten van de infanta en voor de replica’s die ervan in het atelier werden gemaakt.

 

Specificaties

  • Peter Paul Rubens (1577-1640)
  • De infanta Isabella in het habijt van de Clarissen
  • Olieverf op paneel
  • Langdurige bruikleen, particuliere verzameling, Zwitserland

Isabella

Ga naar

Schrijf je in op de nieuwsbrief