Overslaan en naar de inhoud gaan
©LUCID_Rubenshuis_Bril_01_0.jpg.

Paul Bril

Op 13 oktober 2021 konden de Vrienden van het Rubenshuis een schilderij van Paul Bril (1554 – 1626) aankopen op een kleine veiling in Crewkerne in het Engelse graafschap Somerset. Een interessante aanwinst, want het landschap van Bril bevindt zich in ‘De Kunstkamer van Cornelis van der Geest’. Tegelijk is de aankoop ook een vondst, want tot op dat moment was zelfs niet bekend van wie het afgebeelde landschap was.

Na een opleiding in Antwerpen trekt Paul Bril in zijn vroege twintiger jaren naar Rome, waar veel vraag is naar zijn typisch Vlaamse specialisme: het landschap. Hij schildert er fresco’s in opdracht van pausen en kardinalen en ook kleinere landschappen op koper, paneel en doek. Rubens ontmoette Bril in Rome en bewonderde zijn kunst. Hij bewerkte zelfs een van zijn landschappen. Dit schilderij is gesigneerd en dateert van ca. 1616-1619. Bril overleed in 1626 in de eeuwige stad. Twee jaar later wordt dit werk van zijn hand weergegeven op ‘De Kunstkamer van Cornelis van der Geest’. Voor het eerst in bijna vier eeuwen zijn de twee schilderijen hier opnieuw herenigd.

Specificaties

  • Paul Bril (1554–1626)
  • Berglandschap met saters en geiten bij een waterval
  • Olieverf op doek
  • Aangekocht met de steun van het Fonds Vrienden van het Rubenshuis

©LUCID_Rubenshuis_Bril_01_0.jpg.

Paul Bril (1554-1626), Berglandschap met saters en geiten bij een waterval , ca. 1616/1619, olieverf op doek, 65 x 89 cm – © LUCID

Ga naar

Schrijf je in op de nieuwsbrief