Overslaan en naar de inhoud gaan
Isabella

Palazzo Rubens. De meester als architect

10.09.11 - 11.12.11

Palazzo Rubens. De meester als architect toont u een nieuw facet van de veelzijdige kunstenaar die Peter Paul Rubens was.

Rubens was een architectuurkenner. Dat bewijst hij meer dan eens in zijn schilderijen. Maar Rubens was ook betrokken bij spraakmakende Antwerpse bouwprojecten. Het meest bekende voorbeeld is zijn eigen woonhuis, het Rubenshuis!

“Zijn woning zal de verbazing der vreemdelingen, de bewondering der reizigers opwekken” (Antwerps stadssecretaris in 1620)

Rubens koopt in 1610 een huis met grond aan de Wapper in Antwerpen, toen en nu een aantrekkelijke buurt. Rubens wil de woning opknappen en uitbreiden. Hij schetst zelf de plannen voor het nieuwe ontwerp. Hij vindt inspiratie in de antieke Romeinse bouwkunst, in Italiaanse architectuurboeken en bij beroemde schilders-architecten uit de renaissance zoals Michelangelo en Giulio Romano. Rubens publiceerde zelf ook een boek over architectuur. Hij wil hiermee moderne voorbeelden aanreiken, zoals hij die zelf in Italië heeft gezien.

 

Stadspaleis aan de Schelde

Het eindresultaat mag er zijn: het woonhuis in oud-Vlaamse stijl is uitgebreid met een halfrond overkoepeld beeldenmuseum, een schildersatelier en een tuinpaviljoen. Een indrukwekkend portiek verbindt het bestaande woonhuis met het nieuwe atelier en biedt een mooie doorkijk naar de tuin en het tuinpaviljoen. Rubens bracht zijn ideeën over bouwkunst maar een keer in praktijk, maar hij bleek een archituurkenner van formaat. Vandaag is zijn ‘Paleis aan de Schelde’ een van de bekendste kunstenaarswoningen in de wereld.

 ‘Palazzo Rubens. De meester als architect’ toont een vijftigtal bruiklenen uit belangrijke internationale musea. Veel kunstwerken zijn nooit eerder aan een ruim publiek getoond. Naast werken van Michelangelo, Giulio Romano, Van Dyck en Jordaens presenteert het Rubenshuis ook kostbare architectuurboeken uit Rubens’ bibliotheek en architectuur gerelateerde schilderijen van de meester zelf.

Schrijf je in op de nieuwsbrief