Overslaan en naar de inhoud gaan
Voorbeeld van hoe de nieuwe tuin er zal uitzien. Ars Horti

Nieuwe tuin wordt groene museumzaal

In de nieuwe tuin van het Rubenshuis geniet je binnenkort van 365 dagen per jaar kleur. Het wordt een baroktuin die schittert in elk seizoen. 

De nieuwe tuin wordt een museumzaal zonder plafond. Door het kleuradvies van modeontwerper Dries Van Noten schittert de toekomstige tuin in elk seizoen: je ontdekt er 365 kleurschakeringen per jaar.

Er komt een veel dichtere begroeiing door een loofgang en twee arcades met doorkijkjes. Er worden 8835 planten aangeplant: 39 bomen, 4170 vaste planten, 612 klimplanten, 3150 bloembollen en stinzenplanten, 346 heesters, 438 haagplanten; 30 orangerieplanten en 50 waterplanten.

In het midden van de stad draagt deze tuin bij tot een beter klimaat. De beplanting mildert de hogere temperaturen, de wateroverlast bij hevige regenval, het stadslawaai en de grote hoeveelheden CO² en fijnstof in de lucht. De tuin wordt bovendien toegankelijk voor alle bezoekers; ook voor minder mobiele mensen en kinderwagens.

Vanaf het najaar starten de werkzaamheden voor de nieuwe tuin en is de huidige tuin niet meer toegankelijk voor de bezoekers. Het Rubenshuis zelf blijft open tot en met 8 januari 2023.

Het ontwerp is gemaakt door Ars Horti, in samenwerking met het  Agentschap Onroerend Erfgoed.

Word hofleverancier

Om de vernieuwde museumtuin te beplanten rekent het Rubenshuis op hofleveranciers. Plant mee aan Rubens’ nieuwe tuin. Vanaf 10 euro kan je bloembollen, vaste planten, struiken en bomen aankopen.

Word hofleverancier van het Rubenshuis

Radio Rubens

Benieuwd naar meer? 

Op vrijdag 24 juni, wijde het Radio 1 programma 'Culture Club' een uitzending aan onze plannen. 

  • Bert Watteeuw, directeur van het Rubenshuis, lichte de toekomstplannen van het Rubenshuis, de nieuwe tuin en de crowdfundingsactie toe.
  • Klara Alen vertelde over haar kunsthistorisch onderzoek over de tuin.
  • Street Artist Corentin Spear gaf via de telefoon uitleg bij de muurschildering die hij in de tuin van het Rubenshuis heeft gemaakt.
  • Foodarcheoloog ging dieper in op kruiden en planten.

Schrijf je in op de nieuwsbrief