Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan Boeckhorst

Het Rubenshuis heeft een olieverfschets van Jan Boeckhorst (1604-1668) aangekocht. Boeckhorst was een leerling van Rubens en een beroemde meester in de 17de en 18de eeuw. Hij werd lange tijd als 'onbelangrijk' beschouwd. Pas in de jaren ’60 herontdekten kunsthistorici deze Antwerpse meester.

Naast religieuze taferelen schilderde Boeckhorst erg veel profane voorstellingen, zoals het monumentale doek ‘Boeren op weg naar de markt’ dat in het groot atelier hangt.

Het museum verwerft met ‘Achilles en de dochters van Lycomedes’ een tweede werk van Boeckhorst. De olieverfschets is een mooi voorbeeld van zijn stijl, waarbij de nadruk gelegd wordt op de prominente figuren. Door toevoeging van architecturale elementen, lucht en secundaire personages worden hun contouren verder uitgelicht. Gezichten en details zijn weergegeven met enkele verftoetsen en lichtstralen zijn uitgewerkt door toevoeging van fijne witte stroken papier.

De schets is een modello voor het definitieve schilderij te Schleißheim met Achilles en de dochters van Lycomedes. Achilles en de dochters van Lycomedes was een populair thema in de beeldende kunsten en werd door verschillende meesters, onder wie Rubens en Erasmus Quellinus, in de verf gezet. Vanaf 28 juni 2016 is het werk te zien op zaal.

Schrijf je in op de nieuwsbrief