Overslaan en naar de inhoud gaan
Rubens

Het Rubenshuis in een notendop

“Welkom in mijn huis!” Peter Paul Rubens, briljant en veelzijdig kunstenaar, nodigt u uit in zijn stadspaleis.

 

“Welkom in mijn palazzetto!” Peter Paul Rubens

Dit is het huis van Peter Paul Rubens, wereldberoemd barokschilder uit de 16de en 17de eeuw. Zijn oeuvre inspireert al vierhonderd jaar kunstenaars en kunstliefhebbers wereldwijd. Veel van zijn werk ontstaat in dit huis, in hartje Antwerpen. Hier woont Rubens jarenlang met zijn gezin en werkt hij met collega’s en assistenten in zijn atelier. Hij ontvangt er belangrijke opdrachtgevers en koestert er zijn unieke kunstcollectie. Nergens ter wereld is Rubens zo aanwezig als in dit unieke museum, het huis van de meester. En u bent zijn gast. Welkom.

 

Stap door de hoofdpoort in de 17de eeuw

Het is rond 1610 dat Rubens, in navolging van zijn voorbeeld Rafael, zijn eigen kleine stadspaleis ontwerpt. Op een zucht van de Meir, toen en nu een gegeerd stukje stad. Hij woont er met zijn eerste vrouw, Isabella Brant, en deelt het na haar overlijden met zijn tweede vrouw, Helena Fourment. Zijn kinderen groeien er op en spelen er in de prachtige tuin, nog steeds een heerlijk rustpunt in het centrum van de stad. Rubens, immens populair, ontvangt hier hoge koninklijke gasten, zoals Maria de Medici en de aartshertogen Albrecht en Isabella, en andere belangrijke opdrachtgevers.

 

Kunstenaars aan het werk

In het atelier van Rubens gonst het van de activiteit. Op het hoogtepunt van zijn roem kan Rubens het werk niet alleen aan. Om aan de grote vraag naar ‘een Rubens’ te voldoen, leidt hij een atelier van volleerde kunstenaars, die werken in de stijl van de meester. Sommige van zijn assistenten, zoals wonderkind Anthony Van Dyck, bereiken zelf naam en faam. 

 

Meer dan een museum

Het Rubenshuis is meer dan een museum. Natuurlijk vindt u hier een indrukwekkende collectie topstukken van de meester, zijn collega’s en zijn tijdgenoten. De vaste collectie wordt voortdurend aangevuld en er worden indrukwekkende tijdelijke tentoonstellingen ingericht, geïnspireerd op en door het werk van de grote barokschilder.

Maar in tegenstelling tot een ‘gewoon’ museum maakt u hier kennis met werk van Rubens op heel vertrouwd terrein. In het huis van de meester. Het vraagt niet heel veel verbeelding om hem in zijn huis te ontmoeten: aan het werk in zijn atelier misschien, of aan tafel met vrouw en kinderen. Hij is een innemend man die meerdere talen spreekt. Zonder twijfel wenst hij u een fijn verblijf in zijn huis.

Schrijf je in op de nieuwsbrief