Overslaan en naar de inhoud gaan
Adam en Eva

Een kunstdiefstal met een onwaarschijnlijke ontknoping

Dit beeldje van Adam en Eva doorzwom al vele waters. Letterlijk, want in 1997 wordt het gestolen uit het Rubenshuis. Vier jaar later vindt de Franse politie het terug op de bodem van het Rijn-Rhône kanaal. Een mirakel. Maar hoe is het daar terecht gekomen?

De dief was de beruchte Franse kunstdief en kunsthistoricus Stéphane Breitwieser.  Hij stal tussen 1995 en zijn arrestatie eind 2001, 239 kunstvoorwerpen uit tientallen musea. De man was vooral actief in Frankrijk en Zwitserland, maar ook in België, Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Duitsland.

Zijn totale buit had een waarde van ongeveer 150 miljoen euro. Breitwieser stal niet om te verkopen, maar uit liefde voor de kunst.

 

Een mirakelvondst

Na de arrestatie van Stéphane Breitwieser vernietigde mama Breitwieser in paniek zowat alle schilderijen die haar zoon gestolen had. Andere voorwerpen gooide ze in het kanaal waaronder de 17de eeuwse scultptuur van Georg Petel. Doordat het water in het kanaal erg laag stond, zagen wandelaars de voorwerpen liggen. Zij verwittigden de politie en enkele weken na de vondst stond het beeldje van Adam en Eva terug in het Rubenshuis. 

Schrijf je in op de nieuwsbrief