Overslaan en naar de inhoud gaan

Een huis vol kunst. Rubens als verzamelaar

06.03.04 - 13.06.04

Het verzamelen van kunst was lange tijd het privilege van vorsten en kerkleiders. Vanaf de 16e eeuw komen daar ook rijke, kunstzinnige burgers bij. Ook Rubens verzamelt in de loop van zijn leven een indrukwekkende collectie.

Een deel daarvan ziet u in de Kunstkamer in het Rubenshuis. Maar vele stukken zijn in de loop van vier eeuwen van eigenaar veranderd. In primeur werd voor ‘Een huis vol kunst. Rubens als verzamelaar’ een groot deel van Rubens' waardevolle kunstcollectie opnieuw samen gebracht op de oorspronkelijke locatie. In het huis van de meester.

 

Schatkamer

Naast meesterwerken van de grootste Italiaanse schilders – Titiaan, Rafaël, Tintoretto – en van Antwerpse tijdgenoten (waaronder tien schilderijen van Rubens getalenteerde pupil Anthony Van Dyck) herbergde Rubens’ collectie een groot aantal antieke sculpturen en Romeinse antiquiteiten. En een aantal kleine, uit ivoor gesneden beeldjes naar een ontwerp van Rubens. En dan was er ook nog de buste van de wijsgeer Seneca. Die uiteindelijk niet Seneca bleek te zijn. Rubens verzamelde als belegging en als symbool van zijn status. Tegelijkertijd functioneerde de collectie als bron van kennis en inspiratie, voor hemzelf en zijn medewerkers.

Deze tentoonstelling vormde het hoogtepunt van het prestigieuze Antwerpse tentoonstellingsproject Rubens2004.

Ga naar

Schrijf je in op de nieuwsbrief