Overslaan en naar de inhoud gaan

De jonge Rubens: drie versies van ‘De slag van de Amazonen’

04.03.14 - 20.04.14

‘De slag van de Amazonen’ stamt wellicht uit de periode voor de jonge Rubens in 1600 naar Italië vertrok. Het schilderij is interessant om twee redenen: het is een van Rubens’ oudste bekende werken én de vroegste bekende samenwerking met zijn collega en goede vriend Jan I Brueghel.

Van dit vroege werk bestaan verschillende exemplaren. Hoe verhouden die verschillende versies zich met elkaar en wat is hun status? Wat we weten, is dat het tot de vaste atelierpraktijk behoorde om verschillende versies van een compositie op de markt te brengen. Het 'inventeren', of artistiek vormgeven, alsook het ontwikkelen van een nieuw product is een tijdrovende en intellectuele uitdaging. Die investering moet dus renderen.

De eerste versie geniet wel het hoogste aanzien. Afgaand op de picturale kwaliteit geldt het werk uit Potsdam als het origineel: dat is volledig door Rubens en Brueghel uitgevoerd. Maar hoe zit het dan met de twee overige versies? Over een zaak zijn we zeker: alle drie de schilderijen zijn rond dezelfde tijd ontstaan. De vraag van een miljoen is: door wie en waar zijn ze geschilderd? Het is uitkijken naar de resultaten van het onderzoek door een groep Rubensexperten.

De doorlichting van ‘De slag van de Amazonen’ past in een breder onderzoek voor het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard, de catalogus van Rubens’ werk uitgegeven door het Centrum Rubenianum. De directe aanleiding is de publicatie in 2015 van het eerste deel over de mythologische schilderijen van Rubens.

Schrijf je in op de nieuwsbrief