Overslaan en naar de inhoud gaan

De Doedelzakspeler van Jacob Jordaens

17.11.10 - 09.01.11

Deze tentoonstelling werd ingericht n.a.v. de restauratie van de 'Doedelzakspeler' van Jacob Jordaens. Nu de restauratie van het doek is beëindigd, kunt u het resultaat met eigen ogen bewonderen in het Groot Atelier van het Rubenshuis.

In 2009 koopt De Koning Boudewijnstichting het schilderij de 'Doedelzakspeler' van Jacob Jordaens (1593-1678) aan via het fonds Courtin-Bouché. De stichting schenkt het werk in langdurige bruikleen aan het Rubenshuis.

‘De Doedelzakspeler' is waarschijnlijk Jacob Jordaens zelf, als robuuste vijftiger. Het werk is een uitstekend voorbeeld van zijn kunst rond 1640-45. In die periode onderscheidt Jordaens zich door een beheerste, weldoordachte compositie en een virtuoze penseelvoering.

Jordaens, één van de drie belangrijkste barokschilders uit de Zuidelijke Nederlanden, heeft een voorkeur voor volkse taferelen met levensechte personages. Hij is een absolute grootmeester van de genretaferelen. Als instrument van de populaire klasse past ook de doedelzak perfect in dat kader. Aangezien de gegoede burgerij zulke volkse taferelen wel kan smaken, zijn Jordaens’ uitbundige voorstellingen zeer gegeerd.

Schrijf je in op de nieuwsbrief