Overslaan en naar de inhoud gaan
Topstukken

Boeren op weg naar de markt

Twee kunstenaars die samen aan een schilderij werken, is in de schilderkunst van de 17e eeuw geen uitzondering. ‘Boeren op weg naar de markt’ is een samenwerking van Jan Boeckhorst en Frans Snijders.

Wat vaak voorkomt, is dat een van beiden de leiding neemt: hij plant de compositie en voert de belangrijkste partijen uit. Daarna komt de tweede schilder in actie, bijvoorbeeld voor de uitwerking van het landschap of om bepaalde details in te vullen. Het is een praktische manier om snel schilderijen te produceren voor de vrije markt. Bovendien vinden verzamelaars een werk dat het beste van twee meesters verenigt aantrekkelijk: twee voor de prijs van een.

Voor dit grote doek werkte Jan Boeckhorst, een latere leerling en medewerker van Rubens, samen met Frans Snijders, een bekend stillevenspecialist. Boeckhorst voerde figuren en landschap uit, terwijl Snijders fauna en flora voor zijn rekening nam. Snyders was een meester in het weergeven van materie, zoals de vacht van een haas of de ‘huid’ van een druif.

Schrijf je in op de nieuwsbrief