Overslaan en naar de inhoud gaan

Atelier

In dit atelier ontstonden de meeste werken van Rubens. Op de werkvloer demonstreert hij zijn talent als schilder én organisator.

Het atelier van Rubens is één van de hoogtepunten tijdens uw bezoek aan het Rubenshuis. In dit atelier ontstaan de meeste werken van Rubens. Rubens is een superster. Iedereen wil een werk van zijn hand. De meester zet een legertje getalenteerde collega’s en assistenten in – die werken in de stijl van Rubens – om aan de gigantische vraag te voldoen.

De afmetingen van de ruimte zijn indrukwekkend, net zoals vele van zijn werken die hier zijn gemaakt.

Ik geef toe dat het mij door een natuurlijke neiging beter uitkomt echt grote werken te maken dan kleine frivoliteiten. Ieder naar vermogen. Mijn gave is van die aard dat geen enkele onderneming, hoe groot of gevarieerd ook, me ooit heeft ontmoedigd.

(Rubens aan de Engelse diplomaat William Trumbell, Antwerpen,13 september 1621)

 

De buitenkant

Zijn verblijf in Italië, in de periode 1600-1608, beïnvloedt Rubens niet alleen als kunstenaar. Hij doet ook inspiratie op als architect. Dat is duidelijk zichtbaar in de gevel van het atelier, uitgevoerd in trompe-l’oeil (schildertechniek waarbij een geschilderd voorwerp, bijvoorbeeld een zuil, de indruk wekt een echte zuil te zijn). Bij een later uitgevoerde restauratie werd de trompe-l’oeil vervangen door een bas-reliëf.

Ga naar

Schrijf je in op de nieuwsbrief