Overslaan en naar de inhoud gaan
Van Dyck

Anthony van Dyck

In 2013 overkwam eerwaarde Jamie MacLeod een mirakel. Het schilderij dat hij voor een prikje had gekocht, bleek een originele Anthony van Dyck. En dat is ook goed nieuws voor u. Want het Rubenshuis toont als eerste museum dit nieuwe werk van Van Dyck.

Gemaakt door Artspot.eu

 

Praktisch

  • Het werk hangt in de Antichambre van het museum. Dat is de ruimte vlak voor het Groot Atelier.
  • U betaalt de toegang tot het museum.
  • Gratis op de laatste woensdag van de maand.

Tip: met een combiticket kan u op slechts 500 meter wandelen naar Museum Mayer van den Bergh. Daar hangt de wereldberoemde Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude.

 

Het onwaarschijnlijke verhaal achter het schilderij

De ontdekking van de verborgen Van Dyck is het schitterende resultaat van toeval en doorgedreven speurwerk.

Als eerwaarde MacLeod zijn schilderij niet had laten taxeren in 'Antiques Roadshow', de schatten op zolder’-programma van de BBC, als de presentator niet toevallig een bijzondere interesse in Van Dyck had en als kunsthistorici niet verbeten – door lagen vernis en latere aanpassingen – naar de hand van de meester op zoek waren gegaan… dan was deze Van Dyck misschien voor eeuwig verborgen gebleven.

Mirakels gebeuren

Misschien kijkt u ook wel eens met dromerige ogen naar zo’n programma waar schatten op zolder worden ontdekt. Eerwaarde Jamie MacLeod uit Derbyshire, Engeland, overkwam zo’n mirakel. Een schilderij dat hij voor amper € 500 had gekocht, werd in het populaire tv-programma Antiques Roadshow ontmaskerd als een ‘echte’ Anthony van Dyck.

Van Dyck, de getalenteerde leerling en goede vriend van Peter Paul Rubens, was zelf een bekend en zeer gewaardeerd schilder. Het werk werd na restauratie en onderzoek door een Van Dyck-expert geschat op € 500.000. Het is meteen de meest kostbare vondst uit de lange carrière van de Antiques Roadshow.

Laat de klokken luiden

De Van Dyck kwam in bezit van een privéverzamelaar. Met de opbrengst laat de eerwaarde de klokken van zijn kerkje restaureren. En wat begint met een toevallige ontmoeting tussen de huidige eigenaar en onze directeur, eindigt in een langdurige bruikleen van het schilderij. Zo kan ook u kennismaken met deze 400 jaar oude, gloednieuwe ontdekking.

 

Het Rubenshuis blijft verbazen

Werk van grote namen als Van Dyck aankopen, is onbetaalbaar geworden voor veel musea. Om u als bezoeker zoveel mogelijk van het werk van Rubens en zijn getalenteerde tijdgenoten te laten genieten, ontleent het Rubenshuis relevant werk uit particuliere en openbare collecties. Dat klinkt eenvoudig, maar in realiteit gaat daar vaak jarenlang onderhandelen aan vooraf.

 

Over het werk

Het portret is een ontwerpschets voor een schilderij waarop zeven Brusselse schepenen staan afgebeeld. Het portret stelt een van de schepenen voor, een Brussels stadsmagistraat.

Ecole Nationale Superieure de Paris, © Beaux-Arts de Paris, Dist. RMN-Grand Palais / image Beaux-arts de Paris

 

Het schilderij zelf werd vernield in 1695 tijdens een Frans bombardement op Brussel. Wat nog bestaat, is de ontwerpschets en een viertal ontwerpen.

Het portret dat u kan bewonderen in het Rubenshuis, is een van de vier ontwerpen. Eén ding is duidelijk in dit verhaal: het werk van kunsthistorici, die ‘verborgen meesterwerken’ opsporen, moet niet onderdoen voor dat van de strafste speurders.

 

Iedereen wil een Van Dyck

De gerenommeerde The Frick Collection uit New York City, gespecialiseerd in meesterwerken uit de Europese kunst, plande in het voorjaar van 2016 een overzichtstentoonstelling rond Anthony van Dyck.

Het Rubenshuis droeg met trots twee werken bij aan deze prestigieuze tentoonstelling.

  • Een is het portret van Van Dyck dat u al geruime tijd in het Rubenshuis kan bewonderen. Tot voor kort werd het werk toegeschreven aan Rubens. Nu is men ervan overtuigd dat het om een zelfportret gaat.
  • Het tweede is het recent ontdekte portret.

 

Van Dyck in de media

Schrijf je in op de nieuwsbrief