Overslaan en naar de inhoud gaan
Anthony Van Dyck

Anthony van Dyck

Een nieuw zelfportret van Anthony van Dyck in het Rubenshuis. Het topstuk is bijna identiek aan het bekende Zelfportret van Van Dyck uit The National Portrait Gallery in Londen.

Anthony van Dyck was de beroemdste en meest getalenteerde leerling van Peter Paul Rubens. Het zelfportret dat opgedoken is, schilderde de Antwerpse meester in opdracht van de Engelse koning Charles I.

Zelfportretten van succesvolle kunstenaars waren gegeerde objecten voor kunstverzamelaars. Charles I had zelf een kleine, maar uitgelezen collectie zelfportretten van Titiaan, Bronzino, Giulio Romano, Rubens en … Van Dyck. De koning had een enorme bewondering en genegenheid voor zijn hofschilder. Dat blijkt uit zijn woorden op Van Dyck’s graf in Londen:

‘Anthony van Dyck, who while he lived gave immortality to many’.

 

 

Business card van Van Dyck

Het zelfportret in het Rubenshuis is bijna identiek aan dat van The National Portrait Gallery in Londen. De snor van de kunstenaar wijst in dit portret echter naar boven, waardoor Van Dyck zich op formele wijze aan Charles I toont. De hangende snor op het werk uit Londen is veel informeler waardoor de Antwerpse meester dit portret vermoedelijk voor zichzelf vervaardigde.

Door overschilderingen en het feit dat het werk later omgevormd werd tot een rechthoekig schilderij, schreven specialisten het doek tot voor kort toe aan navolgers. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat het echter om een eigenhandige Van Dyck zou gaan. Het oeuvre van dit Antwerpse wonderkind is hiermee een zelfportret rijker. Zo’n zelfportret was een heus visitekaartje van het talent van de kunstenaar. De schilder koos zelf hoe hij gezien wilde worden. Profilering en ijdelheid zijn dus zeker niet alleen van onze (Linkedin)tijd.

 

Specificaties

  • Anthony van Dyck (1599-1641)
  • Zelfportret
  • Olieverf op doek, 1635-1641
  • Langdurige bruikleen 2016, particuliere verzameling

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief