Overslaan en naar de inhoud gaan
@LUCID

39 bomen voor onze nieuwe tuin

De Mispel, de Zwarte Eik, de Vijgelaar. Het zijn maar enkele van de 39 volwassen bomen die op 8 februari 2023 in onze nieuwe tuin werden geplant. Een kraan van 58 meter hoog takelde de grote bomen één voor één over de museumpoort. Met de aanplanting startte meteen ook de aanleg van de tuin.

“Cette maison estoit accompagnée d’un jardin spacieux, où il fit planter pour la curiosité des arbres de toutes les especes qu’il peut recouvrer”.

Roger de Piles (1635-1709)

Roger de Piles, die de eerste Rubensbiografie schreef, kon het niet beter verwoorden: bij het huis hoorde een ruime tuin, waar Rubens uit nieuwsgierigheid bomen liet planten van alle soorten die hij kon vinden. De meester hechtte enorm veel belang aan zijn tuin. Die groene oase was voor hem een canvas om zijn creativiteit in bot te vieren. Hij kon er zijn kleurenpalet testen. Voor zijn tuinman Willem had Rubens veel respect. Dat blijkt ook uit diens loonbriefje: Willem, de hoofdhovenier, verdiende evenveel als de butler.

 

Spektakel op de Wapper

Het binnenbrengen van de bomen was een spectaculaire operatie. De 58 meter hoge kraan tilde de volwassen bomen tussen de 10 en 15 meter over het historische Rubenshuis dat erkend is als beschermd monument. Alles was tot op de millimeter uitgerekend en nauwkeurig voorbereid zodat de operatie vlot verliep. 

Na de renovatie wordt de binnentuin de grootste museumzaal van het vernieuwde Rubenshuis: een hedendaagse baroktuin met 39 nieuwe bomen, die de eeuwenoude taxus vergezellen. De keuze van de bomen is heel bewust gebeurd. Niet elke boomsoort in de tuin heeft Rubens ooit zelf bewonderd. Er zijn ook boomsoorten die nog maar recent voorkomen, maar die wel belangrijk zijn voor de biodiversiteit, zoals de magnolia uit Azië of de doodsbeenderenboom uit Amerika.

Volgende soorten werden geplant: Mispel, Appelaar, Wintergroene magnolia, Perzik, Zwarte eik, Valse acacia, Vijgelaar, Perelaar, Doodsbeenderenboom, Turners eik, Chinese vernisboom.

Duurzaam ontwerp

Toekomstbestendig, energiezuinig en toegankelijk. Dat is in een notendop het concept van onze nieuwe museumtuin. Dankzij de gelaagde vegetatiestructuur wordt de tuin een ecologische stapsteen in de stad die een milderend effect moet hebben op hogere temperaturen, wateroverlast bij hevige regenval, stadslawaai en de grote hoeveelheden CO2 en fijnstof in de lucht.

 

Kostbaar water

Niet minder dan 6 grote watertanks zijn ingegraven in de tuin. Ze vangen elk tussen de 10.000 en 15.000 liter regenwater op dat via de daken naar de buffervaten wordt geleid. Kostbaar water dat niet verloren gaat, maar gebruikt wordt voor het doorspoelen van de toiletten in de nieuwbouw en voor de planten in de tuin. Ook het water in een oude waterput op de binnenplaats wordt aangewend voor de besproeiing van de planten.

Schrijf je in op de nieuwsbrief