Overslaan en naar de inhoud gaan

Museumnacht 2022

06.08.2022

Op 6 augustus is het weer Museumnacht. Alle musea van Antwerpen zijn tot 1 uur ’s nachts te bezoeken. In het Rubenshuis is de historische tuin dé setting voor een zomers feestje.

    zaterdag 6 augustus 2022 tot zondag 7 augustus 2022 van 19:00 tot 1:00

Wat is er te doen?

Terwijl een DJ op de binnenplaats een verrassende set speelt geïnspireerd op Rubens’ tijd, mixt de foodarcheoloog cocktails en mocktails met kruiden uit de tuin. In de tuin kan je aansluiten bij slow architectuurtours. In de fotobooth van AmuseeVous word je helemaal ondergedompeld in Rubens’ tijd met kledij uit gerecycleerd materiaal die verwijst naar zijn tijd.

 

Een Rubenscocktail

Wat als je de Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh en cocktailexperte Hannah Van Ongevalle samen zet? Dan krijg je een unieke Rubenscocktail! De foodarcheoloog baseert zich op 16de en 17de eeuwse kruiden die vroeger in de tuin van Rubens groeiden, Hannah zorgt voor de hedendaagse twist. Naast de cocktail zal er ook een alcoholvrije Rubensgeïnspireerde mocktail worden aangeboden. 

  • Cocktails (€ 9) en mocktails (€ 7) zijn te koop in de tuin van het Rubenshuis vanaf 19 uur, laatste drankje om 00.30 uur.
  • De Foodarcheoloog komt vanaf 23 uur een woordje uitleg geven.

Slow art: de portiek in detail bekeken

De elegante portiek van het Rubenshuis is een van dé blikvangers van het museum. Het barokke monument werd door Rubens zelf ontworpen. Luister naar een gids en ontdek de symboliek achter de gebeeldhouwde details. In de tuin, een rustpunt in het midden van de stad, leer je dan weer meer over de wonderlijke raakpunten tussen cultuur en natuur.

  • Doorlopend van 19 uur tot 21 uur

Photobooth in samenwerking met AmuseeVous: Ruby Renteurs

Het Rubenshuis stelt zijn tuin open tijdens Museumnacht voor de jonge kunstenaar Ruby Renteurs. Zij stelt in samenwerking met AmuseeVous een photobooth op waar bezoekers haar kostuums kunnen ontdekken, aanraken en dragen. Met de foto krijg je er een achteraf een mooie herinnering bij!

Ruby Renteurs (1996) is afgestudeerd als kostuumontwerpster op de Academie in Antwerpen. Momenteel is ze vooral aan het werk in de filmindustrie als kostuum- en decorontwerpster en daarnaast ben is ze aan de slag als beeldend kunstenaar.

  • Doorlopend vanaf 19 uur

DJ-set van Brendan Jan Walsh

Brendan Jan Walsh is een voorvechter van de 'indieclassical'-stroming die zich nog maar weinig aantrekt van grenzen tussen genres. Samen met het publiek zoekt hij naar onvergetelijke ervaringen. Speciaal voor het Rubenshuis stelt hij een dj-set samen met muziek uit de tijd van Rubens én muziek waar de schilder naar zou luisteren als hij vandaag zou leven als artiest. Geniet van een bijzondere muzikale reis.

  • Kom een dansje placeren in onze tuin vanaf 21 uur

 

Praktisch

  • Zaterdag 6 augustus van 19 uur tot 01 uur in verschillende Antwerpse musea
  • Alle info via www.museumnacht.be 

Meer activiteiten in de tuin deze zomer ...

Moeder zit met twee kinderen op een bankje in de tuin van het Rubenshuis

Zet deze zomer samen met Rubens de bloemetjes buiten

Deze zomer is het je laatste kans om de huidige tuin te bezoeken. Er zijn heel wat zomerse feestjes gepland. Kom langs en geniet er net zoals Rubens met vrienden en familie. 

Rubenstuin in de lente met gele tulpen

Cultuurweekend 2022

27 en 28 augustus 2022
zaterdag 27 augustus 2022 tot zondag 28 augustus 2022 van 9:00 tot 17:00

Gebaseerd op Rubens’ leuze ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ vormt de tuin van het Rubenshuis het decor voor een verkwikkend en creatief weekend. Sluit aan bij een van onze yogasessies, ontdek hoe onze nieuwe tuin eruit zal zien, ga aan de slag tijdens een workshop gelliplate en sluit af met een bezoek aan de boekenverkoop van dubbels uit onze wetenschappelijke bibliotheek .

Lees meer ...

Dark 'n Stormy Cockatil (Stockimage)

Rubens’ Secret

Een wildplukcocktail uit Rubens’ tuin

De Foodarcheoloog ging wildplukken in de 17de-eeuwse stadstuin van Rubens en nam mixologist Hannah Van Ongevalle mee. Samen creëerden ze Rubens’ secret, een cock- en mocktail die de grenzen van de tijd doet vervagen en ons inviteert op het tuinfeest van de meester.

Schrijf je in op de nieuwsbrief