Overslaan en naar de inhoud gaan
Het Rubenshuis, foto: Ans Brys.

Het Rubenshuis, klaar voor de toekomst

Een masterplan voor de meester

Het stadsbestuur besliste om een masterplan voor het Rubenshuis op te maken. Het plan wil de infrastructuur verbeteren én aan het Rubenshuis de levendige en inspirerende samenhang van de 17de eeuw teruggeven. Op een al even visionaire manier als Rubens, zodat de site verankerd wordt in de 21ste eeuw en klaar is voor de toekomst.

Het masterplan in 60 seconden

Lees meer over...

Het Rubenshuis en de tuin

Het masterplan

In het 75-jarige bestaan van het museum is de druk op de site steeds groter geworden. Onder impuls van een hefboomsubsidie van Toerisme Vlaanderen, mandateert de Antwerpse gemeenteraad op 30 mei 2016 de Vlaamse Bouwmeester met een studieopdracht voor de ontwikkeling van een visie op onthaal, beleving en werking van het Rubenshuis.

Voorgevel nieuwbouw © Robbrecht en Daem architecten

Een nieuw gebouw

De noden krijg je niet opgelost binnen de bestaande infrastructuur. Er moet worden uitgebreid, zoveel is duidelijk. Uit een locatieonderzoek blijkt dat de onbebouwde ruimte langs Hopland 13 de meest geschikte plaats is om die zo noodzakelijke uitbreiding te realiseren. De ruimte bevindt zich achter de tuinmuur langs Hopland, tussen twee hogere gebouwen in.

Mensen in het Rubenshuis, foto: Sigrid Spinnox.

Een nieuwe routing

De nieuwbouw aan Hopland 13 biedt ademruimte aan de hele site, en vooral aan u, de bezoeker. Dankzij de nieuwbouw en de nieuwe routing hoeft u nu niet meer onvoorbereid het privéleven van Rubens in te duiken.

De tuin vanuit de lucht

Een nieuw aangelegde tuin

De tuin is in de tijd van Rubens al een groene oase en een plaats van verpozing. De privévertrekken, zijn schildersatelier, de verblijven voor medewerkers en leerlingen: allemaal zijn ze verbonden met de tuin.

Het groot atelier van Rubens, foto: Ans Brys.

Een aangepaste kunstenaarswoning

De nieuwbouw, het omkeren van de routing en het opnieuw aanleggen van de museumtuin bieden samen al deels een antwoord op de groeiende druk op het Rubenshuis. Maar ook aan de kunstenaarswoning zijn onvermijdelijk ingrepen nodig.

Een nieuw onthaal

Timing en kostprijs

Stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen zetten samen hun schouders onder het masterplan Rubenshuis. De werken starten dit najaar, de opening van het vernieuwde Rubenshuis is gepland in 2024.

Ook interessant

Een gesprek met architect Paul Robbrecht

Robbrecht en Daem architecten

Wij spraken met Paul Robbrecht van Robbrecht en Daem architecten over zijn fascinatie voor Rubens en hoe hij door de meester geïnspireerd is in het concept voor het nieuwe onthaalgebouw.

Schrijf je in op de nieuwsbrief