Overslaan en naar de inhoud gaan
RH_IS_OPEN.png

Het museum is open

De tuin van het museum is gesloten. De museumruimtes blijven open tot 8 januari 2023. Lees hier wat dit betekent voor jouw bezoek.

Terug naar overzicht

Om de bezoekers in de toekomst beter te ontvangen verbetert het Rubenshuis de infrastructuur. Het Rubenshuis is nog open tot 8 januari 2023. Alle museale ruimtes blijven open. De tuin is gesloten vanaf 17 oktober voor de aanleg van het nieuwe tuinontwerp.

De aanleg van een tuin is seizoensgebonden en dit is de beste periode. Door de werken wijzigt het museumbezoek een beetje. Het Rubenshuis wordt moeilijker toegankelijk voor minder mobiele bezoekers.

Hier lees je wat de werken betekenen voor jouw bezoek aan het museum. Blijft jouw vraag onbeantwoord? Contacteer ons via rubenshuis@antwerpen.be en een museummedewerker helpt je snel verder.  

Is het museum open?

Het Rubenshuis is open tot en met 8 januari 2023. Nadien sluit het museum.

Wat is er te zien?

De museumruimtes blijven open. De tuin en de binnenplaats zijn niet toegankelijk. De binnenplaats en de portiek blijven zichtbaar. De gevel op de Wapper is niet volledig zichtbaar.

Is het museum toegankelijk?

Het Rubenshuis wordt moeilijker toegankelijk. Het museum blijft deels te bezoeken voor mensen die minder mobiel zijn. Plan je een bezoek aan het museum? Contacteer ons vóór de aankoop van je e-ticket, zodat we je voldoende kunnen informeren. 

Hoeveel bezoekers mogen binnen?

Het aantal bezoekers per tijdsblok is beperkt. Per half uur worden 50 bezoekers toegelaten.

Moet ik vooraf een ticket kopen?

Tijdsblokken zijn snel uitverkocht.  Het is aangewezen om vooraf een e-ticket te kopen. Koop hier je ticket.

Hoeveel kost een ticket?

Een ticket voor het Rubenshuis kost € 12 of € 8. Koop hier je ticket.

Kan ik nog een ticket ter plaatse kopen?

Aan het onthaal kan je tickets aankopen op de dag van je bezoek. In het museum betaal je cashvrij.

Het is echter mogelijk dat de tickets voor jouw gekozen tijdslot reeds uitverkocht zijn. We raden je daarom aan om vooraf online je ticket te boeken.

Wijzigt de toegang tot het museum?      

Bezoekers melden zich aan in het glazen paviljoen vóór het Rubenshuis. Nadien ga je naar het museum. De toegang tot het museum wijzigt tijdelijk. Je komt binnen via de tweede poort, die zichtbaar is aan de voorgevel van het Rubenshuis.

Wijzigt de route in het museum?  

De route wijzigt een beetje. Een tijdelijke doorgang leid je naar de start van het museumparcours.

Wijzigt de uitgang van het museum?

De uitgang van het museum wijzigt. Je verlaat het museum via de tijdelijke ingang.

Zijn groepsbezoeken nog mogelijk?

Groepsbezoeken blijven mogelijk, met en zonder gids. Klik hier voor meer informatie.

Blijft de shop nog open?    

De museumshop blijft open tot en met 8 januari 2023.

Kan ik naar het toilet tijdens mijn bezoek?   

De toiletten bevinden zich aan de ingang van het museumparcours. Je gaat best eerst naar het toilet voor de start van je museumbezoek.    

Is er een werfzone?

Ja, een werfzone is noodzakelijk. De gevel en de binnenplaats maken deel uit van de werfzone. De gevel op de Wapper is niet volledig zichtbaar.

Waarom starten de werken aan de tuin? 

De aanleg van een tuin is seizoensgebonden. De voorziene periode is de beste periode voor de heraanleg.

Wat gebeurt er met de planten in de huidige tuin?  

Voor de heraanleg worden alle planten, hagen en bomen verwijderd. Alleen de taxusboom blijft staan. Voor zoveel mogelijk planten en materialen is er een nieuwe bestemming gevonden. 

  • De zitbanken, de beelden van de pergola, de kasseien, de tegels van de binnenplaats, de leistenen boordstenen en de balustrade van het bordes worden hergebruikt in de nieuwe tuin en op de binnenplaats;
  • De grote taxus heeft een bijzondere ecologische en erfgoedwaarde en blijft behouden. Ook de vazen, de bolbekroningen van het bordes en de orangeriekuipen blijven staan;
  • De tegels van het huidig bordes, de taxushagen en vaste planten uit de parterres worden verplaatst en op andere plaatsen in Antwerpen gebruikt;
  • De 7 lindebomen die worden gerooid, worden verwerkt tot artikelen voor de nieuwe museumshop of materialen voor gebruik bij ateliers e.d. in het museum.

Hoe lang duren de werken aan de tuin?

De werken aan de tuin lopen van half oktober tot april 2023. Nadien krijgen de planten in de tuin de tijd om te groeien. De tuin is opnieuw toegankelijk als het museum heropent.  

 

Werkzaamheden opvolgen?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief